Anneke van Dok te gast tijdens vrouwenstemmen in de raad

Anneke van Dok te gast tijdens vrouwenstemmen in de raad

8 maart, de internationale dag van vrouw. Ook in Velsen wordt hier steeds meer aandacht aan besteed. Een mooie aanleiding om ook vrouwen in de politiek uit te lichten, dacht een aantal vrouwelijke gemeenteraadsleden. Met een goed gevuld programma werd maandagavond het belang van vrouwen in de politiek benadrukt tijdens de sessie ‘Vrouwenstemmen in de raad’.

Gastspreker Devika Partiman sprak maandagavond met verschillende panelleden, waaronder Velsense raadsleden, een raadsadviseur en de directeur van Gemeente Velsen. Ook Marianne Steijn, het enige vrouwelijke collegelid, en oud-burgemeester Anneke van Dok, de eerste enige vrouwelijke burgemeester van Velsen, waren te gast en deelden hun ervaringen wat vrouwen in de politiek.

Met de aanwezigheid van Anneke van Dok werd de ontwikkeling van vrouwen in de politiek in perspectief gebracht. Toen van Dok in de jaren ’80 haar politieke carrière begon, was de situatie wel anders. “We zien een enorme ontwikkeling, de positie van de vrouw is nu radicaal veranderd,” reflecteert van Dok. “Als ik naar mijn eigen kinderen en kleinkinderen kijk, zijn zij vertrouwd geworden met vrouwelijke burgemeesters, rechters, journalisten, noem het maar op. Ik denk dat we terug mogen kijken op een strijdbare periode in de politiek, maar ook met resultaat.”

Tijdens de sessie was er bovendien ook aandacht voor hoe de gemeenteraad een afspiegeling moet zijn van de gehele bevolking, dus niet alleen vrouwen. Zo stelt Marianne Steijn dat de Velsense gemeenteraad goed bezig is. Er zijn nu 33 raadsleden, waaronder 9 vrouwen. Maar tegelijkertijd mag er nog wel wat gebeuren wat betreft het vormen van een bredere afspiegeling van de bevolking.

Als afsluiter van de sessie droeg van Dok een column voor die zij schreef voor internationale vrouwendag.