Concert Gruppo Sportivo in de Flashback Party Special

Concert Gruppo Sportivo in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 7 maart 2023 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een concert van Gruppo Sportivo dat gegeven werd in de Markthalle in Hamburg, Duitsland op 11 februari 1982. Luister tussen 20 uur en 21 uur mee via 107,8 FM.

Gruppo Sportivo was een Haagse popband met een aanstekelijk gevoel voor humor, die eind jaren zeventig op de eerste golven van de new wave een enorme populariteit behaalde.

Gruppo Sportivo  werd opgericht in 1976 door Hans Vandenburg. Tijdens een feestje in het Haagsche Kijkhuis speelde Max Mollinger, Peter Calicher en Erik Wehrmeyer en vroegen aan Hans Vanderburg (ex-Leo Unger Band) om met hun mee te spelen, hetgeen resulteerde in meer repeteren en een professionelere kijk op het spelen in de band en al snel werd Hans Vandenburg de bandleider. Hans kon ook zangeres Meike Touw die zich niet veel later bij de band voegde, even later gevolgd door Josee van Iersel.

Van een poster dat in de oefenruinte hing leende men de bandnaam Gruppo Spoirtivo en de zangeressen gingen door het leven als de Gruppettes. John van Vueren werd hun manager en bezorgde de band al behoorlijk snel een aantal optredens in de open jongerencentra. De carriére kreeg een stevige impust toen Gruppo Sportivo het voorprogramma van de Nederlandse tournee van de Golden Earring mocht verzorgen. Golden Earring zanger Barry Hay was erg onder de indruk en produceerde de debuutsingle Out There In The Jungle, die werd uitgebracht bij Polydor. Deze eerste single van Gruppo Sportivo was goed voor wat radio airplay en een notering in de Tipparade van Veronica.

Een jaar later verscheen de tweede single Hoola Fever, geproduceerd door de dan inmiddels uit de Golden Earring vertrokken toesenist Robert Jan Stips (tegenwoordig zanger van Nits). Deze single flopte en het platencontract met Polydor werd niet meer verlengd. Andere platenmaatschappijen zagen echter wel potentie in Gruppo Sportivo en al snel tekende men bij Ariola. Robert Jan Stips produceerde hun allereerste elpee 10 Mistakes, die in oktober 1977 werd uitgebracht. Vreemd genoeg werd er geen single uitgebracht om de elpee verder onder dew aandacht van het publiek te brengen.

In 1978 verscheen de single Rock And Roll, een geheel nieuw nummer dat echter niet op hun debuutalbum voor kwam. Ondanks de boycot van de publieke omroep NCRV die de single niet draaide wegens de ‘obscene’ hoes van de elpee, werd het toch een bescheiden hit. In de slipstreamkwan 10 Mistakes binnen in de albumlijsten. Niet veel later verscheen de elpee ook in Engeland, waar de reacties enthousiast waren. De elpee-track Beep Beep Love werd daar wel op single uitgebracht en een successvolle tournee door het Verenigd Koninkrijk volgde. Alvorens de band op de Europse Zomerfestivals was te zien namen ze een tweede elpee op. Vier maanden later ontving Gruppo Sportivo een Edison voor 10 Mistakes, als deze elpee zonder aanleiding weer terugkeert in de verkooplijsten is dat het eerste teken van de Gruppo-koorts die in het najaar van 1978 door Nederland waart. Het bereikte het hoogtepunt als de tweede prima elpee Back To 78 verscheen, gevold door de single Hey Girl. Zowel de elpee als de single belommen in rap tempo de hitlijsten en de band trok met haar tournee volle zalen. In de Britse pop-polls werd Gruppo Sportivo als derdce genoemd in de lijst met meest belovende nieuwe bands, direct achter Ian Dury en Dire Straits. De elpee Back To 78 behaalde in 1979 de platina status.

Na uitvoerige promotie-activiteiten in Frankrijk en Duitsland ging de band in 1979 een maand lang op tournee door Engeland. De single Disco Really Made It, een nieuw nummer dat eveneens niet is te vinden op de elpee Back To 78 werd uitgebracht. In Nederland werd dit de grootste hit voor ze. Terwijl de platen met een grote publiciteitscampagne in de Verenigde Staten werden uitgebracht kwam tot ieders verbazing het bericht dat Hans Vandenburg besloten had om te stoppen en de band op te heffen omdat hij zich beperkt voelde in zijn muzikale ontwikkeling. Zijn plan was om een nieuwe band op te gaan richten met muzikanten die hij in New York ging uitzoeken. Er volgde een afscheidstournee en een laatste single Sleeping Bag, die genadeloos flopte.

Eind 1979 verscheen het debuutalbum van Hans Vandenburg’s nieuwe band Buddy Odor Stop, waarin echter geen Amerikaanse muzikanten in voor kwamen maar wel de oude gezichten Peter Calicher, Max Mollinger en Meike Touw. Nieuwe gezichten in deze band waren Martin Bakker (bas) en Lisa Bialac (zang). De begeleidende xoncertreeks trok veel publiek, maar de reacties bleven uit. Het jazzy geluid was voor velen een te grote stijlbreuk en de zaal riep voortdurend om de oude successen te spelen. De elpee Buddy Odor Is A Gas en de gelijknamige single flopte genadeloos.

In 1980 werd Gruppo Spoirtivo heropgericht met Peter Calicher, Martin Bakker, Max Mollinger, Laurens de Jonge en de Engelse zangeres Bette Bright (ex-Deaf School). Deze laatste haakte al snel weer af, zij werd vervangen door Lies Schilp. Het nieuwe album Copy Copy stelden velen teleur, het was een magere kopie van het vernuft dat de eerste twee albums zo sprankelijk maakte.

Miekte Touw richte haar eigen band op met daarin o.a. Fay Lovsky, waarmee ze de in alle ongecompliceerdheid overtuigende elpee Mieke Touw’s Tutti Frutti maakte. Vervolgens richte Mieke samen met Josee van Iersel de hobby club The Tweeters op, hiermee traden ze op tijdens het Knokke Festival in 1983. Ook zongen Mieke en Josee korte tijd bij de West-Duitse band Spliff, waar ze Lisa Bialac vervingen.

Met de verzamelaar Greatest Hats blikt platenmaatschappij Ariola in 1984 terug op de succesjaren. Een nieuw platencontract zit er echter niet meer in, waardoor de elpee Sombrero Times verschijnt bij het kleine onafhankelijke label Nova Zembla. Het bij vlagen onderhoudende album gaat onopgemerkt ten onder.

In 1985 viel Gruppo Sportivo opnieuw uit elkaar. Hans Vandenburg formeerde een nieuwe band: Ugly Head. Als platenmaatschappij Ariola in 1987 Ugly Head’s versie van het Wall Of Voodoo-nummer Mexican Radio op single wil gaan uitbrengen werd de bandnaam terug veranderd in Gruppo Sportivo. Onder deze naam trad de band weer op in België en West-Duitsland.

Zangeres Inge Bonthond, die net als Lies Schilp afkomstig was uit de Bombitas en actief was in de meidengroep Girls Wanna Have Fun, voegde zich bij de band. Begin 1990 verscheen de mini-CD Sucker Of The Century, gestoken in een mooi strip-hoesje, waarin Hans Vandenburg werd geportretteerd als de tegenpool van Batman. Helaas slaagde ook dit plaatje er niet in om de belangstelling voor Gruppo Sportivo weer aan te wakkeren. Hans Vandenburg doekte in stilte Gruppo Sportivo op en ging solo.

Na platen onder zijn eigen naam te hebben uitgebracht verscheen van Hans Vandenburg’s Dierenpark het debuutalbum. De band heet eerst Ouwe Hans Dierenpark, maar moet de naam veranderen omdat dierentuin Ouwehands Dierenpark bang is voor naamsverwarring.

Op 28 oktober 2006 bestond Gruppo Sportivo 30 jaar. Het verjaardagsfeestje werd op die dag gevierd in Pakhuis Wilhelmina te Amsterdam. Ter gelegenheid van het jubileum verscheen ook het dubbelalbum Rock Now, Roll Later.