Kabouters vervangen tijdelijk bomen in Burgemeester Rijkenspark

Kabouters vervangen tijdelijk bomen in Burgemeester Rijkenspark

Afgelopen week begon de gemeente Velsen met het rooien van 34 eiken in het Burgemeester Rijkenspark. Voor medio maart volgen 57 dennen, 2 lariksen en 1 esdoorn. De bomen zijn in slechte conditie en moeten daarom worden verwijderd. Pas in het najaar kan de gemeente Velsen nieuwe bomen planten, maar vervangt tijdelijk de bomen met tientallen tuinkabouters. Basisscholen ontvangen na de werkzaamheden een uitnodiging om met de onderbouw het park te bezoeken. Tijdens hun bezoek mogen leerlingen de door de gemeente geplaatste tuinkabouters meenemen.

Rooien van eiken en dennen
De 94 bomen in het Burgemeester Rijkenspark worden in twee fasen gerooid. In de eerste fase komen de eiken aan bod die door de langdurige droogte van de afgelopen jaren en daardoor watergebrek, zijn afgestorven. Deze eiken staan verspreid over het park. De desbetreffende dennen zijn wel in groepen in het park te vinden en komen voor medio maart aan de beurt. De lariksen en esdoorn worden hierin meegenomen. In de bomen zijn de honingzwam en de gewone dennenscheerder gevonden.

Marco Demoitié beantwoordt graag vragen
De gemeente roept mensen op om tijdens de werkzaamheden genoeg ruimte te bieden aan de medewerkers. Als er vragen zijn over de bomen in het park beantwoordt Marco Demoitié die graag tijdens een parkbijeenkomst. Marco is vakbeheerder Groen en ook bekend van zijn video’s ‘Onderhoud van historisch groen in Park Velserbeek’ en ‘Onderhoud van straatbomen’. Binnenkort volgt meer informatie over de parkbijeenkomst.

Vind een gouden kabouter en win een kweekbak
Gezinnen bezoeken vaak het Burgemeester Rijkenspark vanwege de vele tuinkabouters die daar te spotten zijn. Om het gemis van de 94 bomen te verzachten, verstopt team Groen van de gemeente Velsen na de werkzaamheden tientallen tuinkabouters in het park. Leerlingen van de onderbouw mogen de kabouters meenemen. Voor extra motivatie plaatst het team ook drie gouden kabouters. Klassen die een gouden kabouter vinden, winnen een Duurzaam Velsen kweekbak. De kweekbak met zaadjes heeft als doel kinderen bekend te maken met het zelf verbouwen van groenten, fruit of kruiden. Binnenkort volgen er foto’s van de Velsense kabouters.

Voorwaarden en uitreiking
Iedere klas mag naast de normale kabouters ook één gouden kabouter meenemen. Ga met de hele klas en de gouden kabouter op de foto en mail deze naar communicatie@velsen.nl. Wethouder Marianne Steijn en wethouder Jeroen Verwoort komen de prijs aan de klassen overhandigen. De gouden kabouters mogen na afloop in de klas blijven staan of geschonken worden aan een inwoner die gebaat is bij een lief gebaar.

Marianne Steijn, wethouder gezondheid en openbare ruimte: “Met de zoektocht stimuleren we kinderen om meer naar buiten te gaan en te bewegen. Dat gebeurt straks in het Burgemeester Rijkenspark, maar in alle Velsense parken is het goed vertoeven. Onze medewerkers Groen dragen daar iedere dag zorg voor. Bomenkap is één van die maatregelen die zij toepassen om parken veilig en gezond te houden.”

Jeroen Verwoort, wethouder duurzaamheid en onderwijs: “Als je als wethouder duurzaamheid krijgt te horen dat er bijna 100 bomen gerooid worden in Bosbeek, schrik je eerst even. Maar het werd mij al vrij snel duidelijk dat we in het najaar bomen planten. En goed dat we leerlingen hierbij betrekken en het een educatief tintje geven. Zij krijgen meteen mee wat onze rol hierin is als gemeente.”