Stem op 15 maart voor de provinciale staten en waterschappen

Stem op 15 maart voor de provinciale staten en waterschappen
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Op woensdag 15 maart 2023 mag u weer naar de stembus. Op deze dag zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen. In tegenstelling tot afgelopen jaren kan u maar op 1 dag stemmen. Het is uw kans om mee te bepalen wie de komende 4 jaar over de plannen van de provincie en de waterschappen beslissen.

Provinciale Statenverkiezingen
Stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen betekent dat uw gaat over het bestuur in uw provincie. Elke provincie in Nederland heeft een eigen parlement. Hier zitten leden die rechtstreeks door de inwoners van die provincie zijn gekozen. Dit parlement heet Provinciale Staten. De provincie beslist over een aantal grote onderwerpen. Zoals woningbouw, verkeer, landbouw, verduurzaming, cultuur en natuur. De leden voor de Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer.

Waterschapsverkiezingen
Nederland ligt voor een groot deel onder zeeniveau. Dat maakt ons kwetsbaar voor overstromingen. Het is daarom belangrijk om het water te controleren en ons te beschermen tegen het water. Dat doen de waterschappen. Zij beslissen over onderwerpen zoals dijken, sluizen, rioolwater, waterstand en schoon water.
De gemeente Velsen ligt in het grondgebied van 2 waterschappen. U mag stemmen voor het waterschap waar uw adres onder valt. Inwoners in Velsen-Noord stemmen voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). De overige inwoners stemmen voor Hoogheemraadschap van Rijnland.

Uw stem telt!
U ontvangt uiterlijk 1 maart 2023 uw stempas per post. Kijk voor een stemlokaal bij u in de buurt op waarismijnstemlokaal.nl of ga voor meer informatie naar velsen.nl/verkiezingen-provinciale-staten-en-waterschappen.

Weet u nog niet op wie u gaat stemmen? Via mijnstem.nl kunt u erachter komen welke partijen aansluiten op uw voorkeuren.