Slechts 25 mensen met vragen over toekomst asielschip: “De mensen zijn murw”

Slechts 25 mensen met vragen over toekomst asielschip: “De mensen zijn murw”
Frank Dales in De Stek

De eerste mogelijkheid voor inwoners van Velsen-Noord om de burgemeester onder vuur te nemen over het asielschip dat mogelijk langer in hun dorp blijft liggen, werd door slechts een handjevol mensen benut. “Omdat de beslissing toch al is genomen, zijn de mensen thuis gebleven. Ze zijn murw”, zegt één van de aanwezigen. “Ik heb hem vorige keer duidelijk horen zeggen: 1 maart is 1 maart. Hij houdt zich daar niet aan. Ik ben het vertrouwen in de politiek kwijt.” 

In juni tijdens een protestbijeenkomst tegen de komst van de boot, puilde een loods op de kade nog uit met Velsen-Noorders. “Toen hadden de mensen nog het idee dat er iets te halen was”, zegt een man. “Nu gaat iedereen ervan uit dat de beslissing al genomen is.”

In Velsen-Noord is een enquête verspreid over blijven of vertrekken van de asielboot. Die is alleen niet bindend. Volgens de gemeente heeft zo’n twintig procent die voor vanavond al ingevuld. Na dag één was dat al elf procent. “Ik denk dat nog veel mensen ‘m vlak voor de deadline (zondag 26 februari, red) gaan invullen.” 

“Er zijn meer beveiligers dan burgers”, ziet de één na de andere bezoeker vanavond in De Stek, het ontmoetingscentrum in de buurt van de Silja Europa, de boot waar duizend vluchtelingen worden opgevangen. 25 mensen hebben zich aangemeld en daar blijft het bij. Een paar beveiligers, twee boa’s, twee politieagenten, een contingent ambtenaren van de gemeente en zeker één agent in burger hebben vanavond een rustige avond.

Meer beveiligers dan burgers
Burgemeester Frank Dales heeft het meteen na zijn binnenkomst wél druk: niet zelden verheft iemand zijn stem in zijn buurt. “Wat krijgt Velsen-Noord terug voor de opvang?”, vragen ze hem. “Waarom is afspraak niet gewoon afspraak en gaat het schip niet weg op 1 maart?”

“Volgens mij is het allang besloten dat het schip blijft, dat is gewoon een feit”, zegt iemand. “Dat is absoluut niet waar, daarom doen we de enquête”, werpt Dales tegen. Hij praat juist zacht. Zijn wangen kleuren rood, hij nipt aan zijn koffie en geeft geduldig antwoord op alle vragen. 

Vredespijp met wat lekkers
Dan opent de Velsen-Noordse Jopie Nijman (70) het gesprek met de burgemeester. Zij vindt ook dat het schip weg moet. “Wij zijn op de verkeerde voet gestart, ik kom u nu een vredespijp aanbieden, komt u bij mij op de koffie?” Dales neemt de figuurlijke pijp aan en zegt: “Zal ik dan iets lekkers meenemen?”

Simon Blom  staat op een afstandje en wacht rustig zijn kans om de burgemeester aan te spreken af. Hij zal de burgemeester niet snel op de koffie uitnodigen. Hij gooit zijn handen iets omhoog en haalt zijn schouders op: “Of het uitmaakt wat we hier zeggen? Dat moeten we nog zien.”

Afspraak is afspraak
Maar waarom dan toch komen? “Ik wil hem zeggen dat afspraak afspraak is”, zegt hij, met irritatie duidelijk hoorbaar in zijn stem. “Tegen die mensen heb ik niks, maar de opvang hier, dat gaat niet. Ik weet dat sommigen zich nu onveilig voelen in het dorp door de aanwezigheid van mannen van de boot.” 

Dit artikel is geschreven door Fred Segaar, verslaggever van NH Nieuws en Thomas Jak verslaggever Velsen-Noord voor RTV Seaport en NH Nieuws