Concert De Gigantjes in de Fashback Party Special

Concert De Gigantjes in de Fashback Party Special

Op dinsdagavond 21 februari 2023 kan je van 20 tot 21 uur luisteren naar een concert van De Gigantjes op het Art Pop festival in Middelharnis op 15 augustus 1986. Luister mee via 107,8 FM.

De Gigantjes was een Rock & Roll band dat bestond van 1984 tot 1999. De band speelde voornamelijk pre-rock-‘n-roll-repertoire uit de jaren veertig en vijftig.

De band werd opgericht als een gelegenheidsband door Arti Kraayeveld (ex-Carlsberg, Bintangs, Kraayeveld) en Rob Kruisman (ex-Carlsberg, Bintangs, The Herb Spectacles, Gruppo Sportivo, Ekseption).Mieke Stemerdink studeerde lichte muziek in Hilversum, nog tijdens haar studie maakt ze furore als de extravagante zangeres met haar geweldige stem en torenhoge suikerspinkapsel. Behalve zangeres Mieke Stemerdink waren alle bandleden routiniers binnen de Nederpop, zoals pianist Willem Hagen (ex-Ga Ga), bassist Robert Brondsema en Drummer Bart Terlaak (ex-Carlsberg, Les Baroques, Alquin) en opvolgers Mike Meier en Bob Dros. Latere drummer van de band was Marcel Schmidt en latere bassist Ronald Krom.

In 1985 bereikten ze de 23e plaats in de Nederlandse Top 40 met hun single Yaki taki oowah. De Gigantjes hadden een enorme live-reputatie opgebouwd en mede hierdoor groeide de band uit tot een van de meest gevraagde live-acts van Nederland. In het buitenland had de band succes onder de naam Little Giants.

De Gigantjes stopten in 1999 nadat zangeres Mieke Stemerdink de band verliet voor een solocarrië. In 2000 richtte Stemerdink Mieke Giga’s New Swing Show op, een 17-koppige bigband waarmee ze vanaf 2001 langs de theaters toert. Ze speelden onder meer op het North Sea Jazz festival. Daarnaast treedt zij regelmatig op met haar eigen Smartlappenband Girls Wanna Have Fun, waarmee Hollandse klassiekers als ‘Dokter Bernhard’ met een vette knipoog worden vertolkt.

In de jaren negentig dook Ronald Krom onder in de Arnhemse bluesrock-scene. Inmiddels weer opgedoken, hanteert hij ook in rockinitis vaardig de basgitaar. Arti Kraaijeveld, de begenadigde gitarist die samen met zijn broer Frank en Meine Fernhout de rockband de Bintangs vorm gaf, is in 2018 in een verzorgingstehuis in IJmuiden overleden. Kraaijeveld werd 71 jaar.