Telstar: ware luis in de pels

Telstar: ware luis in de pels
© RTV Seaport / Hans Akkerman

geschreven door Hans Akkerman

Telstar op bezoek bij De Graafschap. Een bezoek om altijd naar uit te kijken. De verstandhouding tussen beide B.V., s  is namelijk super. Reden: Simon Kistemaker was zowel in Velsen -Zuid als in Doetinchem een grootheid en innig geliefd door zijn no-nonsens mentaliteit. Daarom werd na zijn overlijden ‘’De Kist-Cup’’ in het leven geroepen, Een passend eerbetoon aan de culttrainer. De Telstar-supporters kregen een gratis toegangsbewijs aangeboden naar Doetinchem en daar maakten bijna 200 Telstar-fans gretig gebruik van. Hoewel De Graafschap momenteel nogal anoniem in de middenmoot bivakkeert (13e plek), wist het maar liefst 9257 geïnteresseerden te lokken naar de sfeervolle Vijverberg, prachtig gelegen in de bossen rondom het stadion waar veel fietsers hun stalen ros een paar uur tegen een willekeurige boom kunnen parkeren. Een deel van hun aanhang is overigens klaar met trainer Adrie Poldervaart, zeker na het teleurstellende 1-1 gelijkspel van afgelopen maandag tegen hekkensluiter Jong Utrecht. Daarom stond er vooraf voelbaar spanning op het duel.’’ Gewoon je kloten eraf werken.’’ Dat refereerde natuurlijk aan de periode Simon Kistemaker.

“ Adrie, neem je zooitje mee’’

In de rust was al nadrukkelijk te merken dat het thuispubliek bepaald niet opgetogen was.’’ Adrie (Poldervaart) neem je zooitje mee,’’ schalde het massaal door het stadion en een striemend hels fluitconcert viel de spelers van De Graafschap ten deel. Telstar controleerde in het eerste bedrijf het vlakke duel, kreeg een vijftal mogelijkheden en de thuisploeg wist slechts eenmaal de voet van Ronald Koeman, uitstekend op dreef, te raken. Een blauwwit beschilderde fan op leeftijd die een sprekende gelijkenis was van Bennie Jolink van Normaal vatte het in de rust kort en bondig samen.’’ Kijk, we hebben geen cent te makken, dus kun je van dit team weinig verwachten toch?,’’ riep hij tegen een maat van hem met een halve liter bier stevig in zijn hand.

De Superboeren leken even na rust een opleving te krijgen, raakten de paal na een fraaie diagonale knal van Camiel Neghli, maar dat was ook gelijk het laatste aanvallende wapenfeit van de zwaar teleurstellende gastheer. Telstar kwam aanvallend ook nauwelijks  gevaarlijk door en een 0-0 remise leek dan ook de logische eindstand te worden. Tot minuut 85! Een voorzet van de vleugel werd onvoldoende weggekopt en invaller Jonathan Mulder kreeg randje strafschopgebied de bal in zijn bezit en knalde met een half volley met zijn linkervoet heel bekeken en bewust de bal buiten bereik van Hidde Jurjus vlak langs de paal; 0-1 De meegereisde Telstar-fans in extase en de fanatieke thuissupporters achter de goal onthutst, kwaad en die gingen zwaar over hun theewater. Dat resulteerde concreet in volle glazen bier en wat aanstekers richting Ronald Koeman die van tijdrekken werd ‘’beschuldigd’’. 

Een kwartier gestaakt

De scheidsrechter van dienst gelastte een pauze in van een minuut of tien en gaf dreigend aan: nog één glas bier of een aansteker op het veld en het duel zou definitief worden gestaakt. Zo ver kwam het gelukkig niet. Telstar hield gemakkelijk stand in die laatste tien hectische minuten en trok de volle winst over de streep. Leuke bijkomstigheid: De Kist -Cup in het bezit want de 0-1 thuisnederlaag,  gevolgd door een 0-1 uit overwinning bracht weliswaar niet het verschil maar omdat de voorwedstrijden tussen de oudjes van De Graafschap en Telstar in het voordeel van de Witte Leeuwen  werden beslist, ging de eerste editie van de Kist Cup richting Velsen-Zuid. 

Mike Snoei trots op zijn ploeg

De volle winst bracht Telstar op plek 9 en op maar drie punten van plek 6.’’ Heerlijk toch?,’’ glunderde een zichtbaar euforische Mike Snoei met een kamerbrede smile rond zijn kaken.’’ Lekker hoor de Kist Cup prijs, haha. Dit was toch wel een speciale dag door mijn verleden in Doetinchem. Dat vuurtje brandde nog behoorlijk bij mij merkte ik gek genoeg. Met drie spitsen koos ik vandaag overigens voor iets meer stootkracht in een wedstrijd die redelijk gelijk op ging. Maar dat je vlak voor tijd hier die drie punten pakt, dat is toch wel héél lekker hoor. Ik heb genoten van mijn team. We speelden in de spirit van Simon.’’