Nieuw recycle-tarief Velsen werkt volgens college tamelijk goed

Nieuw recycle-tarief Velsen werkt volgens college tamelijk goed
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Dertig procent minder restafval, niet veel extra dumpingen, en wat waarschuwingen voor inwoners die het nog niet goed doen. Zo ziet het beeld van het nieuwe recycle-tarief er op dit moment uit. Het college presenteerde de eerste resultaten.

30% minder restafval
In de eerste weken van januari 2023 is er 30% minder restafval aangeboden (afval wordt gewogen). HVC leegt de ondergrondse containers voor papier, plastic, blik & drinkpakken vaker dan vroeger, want die zijn nu sneller vol.

Geen extra dumpingen
Er wordt ongeveer even vaak afval gedumpt als in november 2022. In december was het iets meer, omdat mensen een nieuwe afvalpas kregen, en de oude deed het toen niet meer. Begin januari werd er meer gedumpt vanwege het nieuwe tarief, maar daarna werd dat snel minder. En omdat HVC nu de ondergrondse containers vaker leegmaakt, wordt er bij volle containers niet extra gedumpt.

HVC en gemeente handhaven samen\
HVC en het Team Handhaving Openbare Ruimte rijden dagelijks samen een rondje om te kijken hoe het gaat met het afval. Boa’s kijken gedumpte afvalzakken gelijk na en ruimen ze op. Er waren tot 23 januari bijna 300 keer ‘afval-overtredingen’ op 114 verschillende plekken – vooral verkeerd aangeboden huisvuilzakken. Acht keer was het gedumpt grofvuil. De Boa’s hebben 61 bewoners aangesproken en gewaarschuwd. Vanaf februari gaan ze bekeuringen uitschrijven. De meeste dumpingen zijn in IJmuiden.

Blijven informatie geven
De gemeente doet zijn best om inwoners op alle mogelijke manieren te informeren: brieven, folders, infographics, filmpjes, advertenties en afvalcoaches. Die hebben inmiddels ruim 1.000 inwoners gesproken. Bijna de helft (49%) heeft genoeg informatie, 43% weet dat er een nieuw tarief is, maar heeft daar nog vragen over. 65% van de geïnterviewden is positief over het recycle-tarief. De gemeente gaat nog wel even door met informatie geven; verandering kost altijd tijd. Ze heeft begrip voor mensen die ontevreden zijn over het nieuwe tarief. Maar dat sommige medewerkers bedreigd worden, vinden ze heel kwalijk.

Registratie en info daarover
HVC houdt sinds 1 januari 2023 bij hoeveel zakken of bakken restafval inwoners aanbieden. In de HVC-app kun je zien hoe vaak je restafval hebt aangeboden, en hoe hoog je variabele tarief is op dat moment. In juni krijgen alle Velsenaren daar nog een brief over.

Nog niet klaar
Het college is blij met de positieve resultaten tot nu. Met de raad wordt nog gesproken over wat kritische succesfactoren zijn. Ze gaan nog onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om babyluiers en medisch afval apart in te zamelen.