Moet Silja Europa met 1000 asielzoekers vertrekken per 1 maart?

Moet Silja Europa met 1000 asielzoekers vertrekken per 1 maart?
Foto: Jasper Leegwater / NH Nieuws

Extra live-uitzending Raadsplein TV over vertrek opvangschip.

Het college van burgemeester en wethouders heeft op donderdag 19 januari 2023 bekend gemaakt in een voorgenomen besluit dat het opvangschip in Velsen-Noord voor asielzoekers niet langer mag blijven dan gepland. Er zijn immers beloftes gedaan aan de inwoners van Velsen. De raad mag op dit voorgenomen besluit nog op reageren. Dinsdagavond 24 januari zendt RTV Seaport de extra raadsvergadering over dit onderwerp live uit vanaf 19.15 uur.

Maximaal zes maanden mocht het schip Silja Europa in Velsen-Noord aanmeren. Daarom zijn burgemeester en wethouders helder in hun voornemen, het schip moet vertrekken. De raad kan nog kanttekeningen plaatsen bij het voorgenomen besluit van het college. Staatssecretaris Eric van der Burg had in de zomer 2022 verzocht het schip langer te laten blijven, maar voor de gemeenteraad was toen de maximale termijn van 6 maanden een belangrijke voorwaarde om in te stemmen met de komst van het schip. Inmiddels zijn er ervaringen opgedaan met de opvang van de asielzoekers en de impact die het heeft voor Velsen-Noord. Daarbij gaan kinderen naar school, enkele volwassen lopen stage bij bedrijven in de regio en de nood voor gedegen opvangplekken is nog altijd hoog. De vraag is, komt de vertrekdatum van 1 maart niet te vroeg?

Op dinsdag 24 januari zal de raad debatteren over het vertrek van het opvangschip en zal duidelijk worden of het voorgenomen besluit van het college wordt gesteund Mag het schip blijven of worden er andere oplossingen bedacht voor de opvang van de asielzoekers?

Bekijk de extra live uitzending dinsdag 24 januari van Raadsplein TV op RTV Seaport (Ziggo kanaal 27, KPN 1490). De uitzending start om 19.15 uur en wordt gepresenteerd door Jelle Blaauwbroek.