Concert Toontje Lager in de Flashback Party Special

Concert Toontje Lager in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 17 januari 2023 kan je van 20 tot 21 uur luisteren naar een unieke live opname van een concert van Toontje Lager dat (waarschijnlijk in november 1984) in Achterveld werd gegeven. Luister mee via 107,8 FM.

Toontje Lager is een Nederlandse popgroep uit Wageningen die werd opgericht in 1979 met een breed scala aan muzikale invloeden zoals rock, reggae en soms wat disco. Het repertoire is origineel, fris en oprecht. De teksten houden de luisteraar dikwijls een spiegel voor, zonder moraliserend te zijn, en de muziek ligt bij jong en oud prettig in het gehoor. Niet onvernoemd mag hun nummer Lente in Twente zijn.

In 1978 richte Bert Hermelink als grap de band Maandverband op, aanvankelijk met het idee om maar één maand bij elkaar te blijven. De band werd verder aangevuld met Huub van Melick (basgitaar), Bert Vermaas (zang), Jan Verver (gitaar) en Joost Witte (slagwerk). Na drie maanden repeteren trad Maandverband voor het eerst op, en wel met Nederlandstaig repertoire.

Ondertussen werd de naam van de formatie gewijzigd in Toontje Lager en Jan Verver werd vervangen door Gerard de Braconier. In 1979 vonden de eerste plaatopnames plaats en er volgde een eerste radio-optreden in Vara’s Popkrant. De eerste single ‘Ja Verrek’ van Toontje Lager werd uitgebracht in 1980 en ook de eerste elpee, geproduceerd door Martin Duiser, zag het licht. Daarna trad Erik Mesie als nieuwe zanger toe tot de band, als vervanger voor Bert Vermaas. De single ‘Ja Verrek’ en ook de tweede single ‘Achter de Wolken’ doen niets en er werd uitgekeken naar een nieuw platencontract. Het zou nog tot 1982 duren waneer de single ‘Net als in de film’ verscheen bij platenmaatschappij Telstar. De single kwam meteen in de hitparades van Hilversum terecht. Bij Telstar werd gewerkt aan de succesvolle elpee ‘Erop of Eronder’. De single ‘Ben jij ook zo bang’ met op de B-kant ‘In gedachten’ werd uitgebracht, mede dankzij de vele airplay door de Hilversum 3-luisteraars uitgeroepen tot B-kant van het jaar. Van de elpee werden eind 1982 al 50.000 exemplaren van verkocht, waarmee een gouden plaat werd verdiend. Toontje Lager was een topgroep geworden.

In 1983 verscheen de single ‘Zoveel te doen’, het instrumentale gedeelte hiervan werd jarenlang gebruikt als tune van het televisie programma De Heilige Koe. De single kwam zowel in de hitparade als op de nieuwe elpee ‘Stiekem Dansen’ terecht, die ook weer goud werd. Ook het op single verschenen “Stiemen Gedanst’ werd een grote hit. In hetzelfde jaar ontving Toontje Lager de Zilveren Harp uit handen van de Stichting Conamus. Ze duiken opnieuw de studio in en de single ‘Vroeg of Laat’ werd uitgebracht. De druk op de groep is zo hoog, dat Gerard de Braconier en Huub van Melick besluiten ermee te stoppen. Hun opvolgers zijn gitarist Rob Winter em basgitarist Leon Giessen.

Bert Hermelink, feitelijk de schrijvende motor achter de groep, besloot in 1985 (eveneens vanwege de hoge druk) ermee te stoppen, wat het einde van Toontje Lager inhield. Erik Mesie begon een solocarrière, nadat zijn ingezongen nummer ‘Zonder Jou’ een bewerking van het nummer Ohne Dich van de Duitse band Münchener Freiheit een flinke grote hit werd, zijn tweede single ‘Swing King’ flopte. Daarna was het voorbij met zijn solocarriëre.

Erik Mesie zong in 2002 enkele hits van Toontje Lager tijdens The Reflex Of The 80’s, een avond in Ahoy’ georganiseerd door omroepvereniging BNN op 31 mei in Ahoy’. De zanger toerde samen met Bert Heerink (ex-Vandenberg) en Peter Groot Kormelink (ex-Jazzpolitie, Splitsing) in het najaar onder de naam Het Dak Eraf door Nederland met een Eighties Rock Show.

Erik Mesie maakte in het najaar van 2008 deel uit van de Ze Zijn Terug Tour waarbij hij, samen met leden uit de bands Kadanz, Splitsing/De Jazzpolitie, de Polle Eduard Band en Herman Erbé van Circus Custers, door het land trok met een programma vol Nederlandstalige popklassiekers. Door het faillissement van de organisator bleef de tournee beperkt tot slechts één optreden.

Bert Vermaas, de eerste zanger van Toontje Lager, bracht in 2012 onder de naam Ghepetto een soloalbum uit.

Erik Mesie vindt het jammer dat de overige originele bandleden van Toontje Lager niet waren te porren voor een comeback. De frontman van de Nederlandstalige popgroep uit de jaren tachtig heeft hen wel benaderd, maar kreeg geen enthousiaste reacties. Erik Mesie heeft een nieuwe groep om zich heen weten te formeren en keert daarmee in 2023 weer terug op de verschillende podia met een clubtour, waarbij onder meer Hengelo, Deventer, Haarlem, Zwolle, Apeldoorn, Breda en Arnhem worden aangedaan.