Bekeravontuur Witte Leeuwen eindigt in Grolsch Veste

Een paar jaar terug degradeerde F.C. Twente uit de eredivisie maar was binnen een jaar weer terug. De ruggen werden gerecht en mede door de enorme support van de fans weer een plek in het walhalla. Een gemiddelde van ruim 26.000 toeschouwers in de KKD is natuurlijk ongeëvenaard. Telstar weerde zich in april 2019 dapper in Enschede en leed voor maar liefst 27.000 fans een nipte 1-0 nederlaag. De loting voor de K.N.V.B.-beker betekende voor Telstar niet alleen een weerzien met de majestueuze Grolsch Veste maar ook de mogelijkheid eens te kijken hoe groot de sportieve verschillen zijn tussen een topploeg uit de eredivisie en een degelijke middenmoter uit de KKD. Zou Ron Jans voor zijn basiselftal gaan of zou hij de wisselspelers een kans gunnen?’’ Intensiteit en energie blijven leveren en Telstar zo min mogelijk aan de bal laten komen,’’ poneerde Jans ietwat clichématig. Mike Snoei draaide er niet om heen.’’ We komen hier niet voor een schoolreisje hoor,’’ liet hij vooraf optekenen.

De seizoenkaarthouders  van F.C. Twente mochten vrij naar binnen en dat lokte maar liefst 20.000 supporters naar de Grolsch Veste toe. Die zagen met 230 meegereisde Telstar-supporters een bijzonder eenzijdig duel. F.C. Twente tikte Telstar vanaf acquit tureluurs maar toch duurde het  vrij lang voordat zijn hun enorme veldoverwicht konden verzilveren. Zeven minuten voor rust scoorde na een onterecht gegeven corner Daan Rots 1-0 en twee minuten later stond diezelfde Rots op de goede plek om een op de lat gekopte bal binnen te werken. Over en sluiten dus want als Ronald Koeman geen voortreffelijke 1e helft had gekeept, had de score al voor rust tot enorme proporties kunnen oplopen. Met name vleugelflitser Virgil Midsidjan was niet te houden en danste met de regelmaat van een voortreffelijk Zwitsers uurwerk langs tegenstanders alsof ze er niet stonden. Midsidjan scoorde na rust zelf 3-0 en met de enige grote kans voor Telstar kon Thomas Oude Kotte voor Telstar de spreekwoordelijke eer redden zodat de eindstand nog een draaglijk karakter kreeg.

Total Loss

Mike Snoei nam zijn team na afloop redelijk in bescherming maar zag wel dat Twente vele maatjes te groot was.’’ Tja, mijn spelers waren total loss na afloop. Soms moet je een beetje geluk hebben met het scoreverloop. Wij missen een kans, zij krijgen onterecht een corner waaruit ze de eerste goal scoren. Neemt niet weg dat we vooral voor rust te weinig aan voetballen toekwamen en alleen maar teruggedrongen werden. We gaan de knop omzetten en vrijdag tegen Jong AZ weer volle bak. Er is nog genoeg voor ons om voor te strijden,’’ sprak hij hoopvol op een winderige, waterkoude avond tegen een F.C. Twente dat vijf basisspelers op de bank hield en ongetwijfeld spaarde voor de kraker zaterdag tegen Ajax.

Tekst: Hans Akkerman