Bijna 20.000 stoeptegels gewipt

Bijna 20.000 stoeptegels gewipt

De gemeente Velsen heeft in 2022 meegedaan met het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Stoeptegels eruit en groen erin! Goed voor milieu, mens en dier. Samen met Beverwijk en Heemskerk scheelt dat dit jaar ruim 55.000 tegels.

Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Daarmee maak je je omgeving stukken aangenamer: koeler op warme/hete dagen, droger op natte dagen, fijner voor insecten en andere dieren, en mooier om naar te kijken en in de buurt te wonen. Wie wil dat nou niet?

Extremer weer
We merken het al jaren achter elkaar: hete maanden die volgen op kletsnatte periodes. Daar kan een keiharde straat niet tegenop. Stenen blijven nog lang warm na een hete dag en straten staan blank als het hard heeft geregend. Dat kan heel eenvoudig anders: met meer groen. Leuker voor je omgeving en beter voor het milieu.

Samen met Beverwijk en Heemskerk
Samen met deze twee gemeenten creëerde Velsen ‘De IJmond Wippers’ groep. Officieel was er geen concurrentie; het doel was met z’n drieën zo veel mogelijk tegels te vervangen door groen. Maar stiekem wil je toch de beste zijn. Begin september stond Velsen bovenaan, maar later zijn we ingehaald door Heemskerk en Beverwijk. Complimenten voor alle drie!

Wat cijfers
In Velsen verdwenen er 19.829 tegels, in Beverwijk 14.259 en in Heemskerk 21.622. Het ging niet alleen om de totalen, maar om het aantal tegels per inwoner. En door die telling won Heemskerk. Gefeliciteerd! In totaal deden 135 Nederlandse gemeenten mee. De teller staat landelijk op een indrukwekkende hoeveelheid van 2,8 miljoen tegels.