Velsen moet beter scheiden, wethouder licht recycletarief systeem toe

Velsen moet beter scheiden, wethouder licht recycletarief systeem toe

Op 1 januari start de gemeente Velsen met het bijhouden van stortingen van restafval. Inwoners gaan voortaan namelijk betalen voor de hoeveelheid restafval wat zij weggooien. Vanaf 1 januari 2023 wordt die hoeveelheid bijgehouden, pas in 2024 moeten de inwoners hiervoor betalen. In aanloop naar het nieuwe systeem licht wethouder Sebastian Dinjens de keuze voor dit systeem toe.

Uitgangspunt van het nieuwe systeem is dat de afvalstoffenheffing voortaan uit twee delen bestaat. Een vast deel en een variabel tarief, afhankelijk van de hoeveelheid restafval wat door een huishouden wordt weggegooid. Dit moet Velsenaren aanmoedigen om hun afval beter te scheiden en minder restafval te produceren.

Maar veel inwoners maken zich zorgen over het nieuwe systeem. Zij verwachten veel extra kosten, vinden het onduidelijk hoe het allemaal werkt, en maken zich zorgen om illegale dumpingen. RTV Seaport maakt verschillende reportages over het nieuwe recycletarief en de zorgen die heersen. We starten met een gesprek met Sebastian Dinjens, wethouder op gebied van afvalbeheer. Hierin beantwoordt de wethouder verschillende vragen en licht toe waarom is gekozen voor dit systeem.

Antwoord op de meer praktische zaken is te vinden op velsen.nl/recycle-tarief

Voor een volgende reportage zullen we vooral aan inwoners vragen hoe zij de omschakeling naar dit nieuwe systeem ervaren. Wilt u graag ervaringen of zorgen delen? Mail dan naar nieuws@rtvseaport.nl met in de onderwerp ‘Recycletarief’.