Concert van Brainbox in de Flashback Party Special

Concert van Brainbox in de Flashback Party Special

20 december 2022 is de laatste Flashback Party en de Flashback Party Special van dit jaar op RTV Seaport te horen, na een korte kerstvakantie zijn we op 10 januari 2023 weer terug. Luister mee naar het concert van Brainbox via 107,8 FM.

Op dinsdagavond 20 december 2022 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een concert van Brainbox dat is opgenomen in De MEZZ Breda en De Brink in Obdam.

Brainbox is een Nederlandse rockgroep, oorspronkelijk afkomstig uit Amsterdam.

Jan Akkerman had in 1965 al met The Hunters verschillende hits gescoord waaronder It Aint Me Baby, Russian Spy And I, Spring en een eigen versie van Mr. Tambourine Man. Op 26 juni 1965 haalt dit plaatje in de Veronica Top 40 een derde plaats.

Jan Akkerman kende drummer Pierre van der Linden nog uit de bands als The Friend Sextet en Johnny And The Cellar Rockets waarvan Pierre geen vaste lid van was maar wel regelmatig mee speelde, tevens speelde Pierre in After Tea dat was voort gekomen uit Tea Set.

Jan Akkerman deed sessie werk voor The Cats, Unit Gloria, Ria Valk en The Blue Diamonds met Pierre van der Linden op drums. De Volendamse producer Tim Griek vroeg op eind 1968 of Jan en Pierre een avond sessie wilden gaan doen met iemand die echt in de hogere registers kon zingen, dit bleek Kaz Lux te zijn die al had gezongen in verschillende bandjes zoals in 1961 bij The Screamers, The Rhythm Brothers, The Sheridans, Bibs, Impuls en Truth.

Tijdens die avond  sessie was er geen basgitarist beschikbaar, maar Jan had een Fender Double Six voor de sessie meegenomen en vroeg hij Rob Hoeke om mee te spelen. Het klikte meteen tussen Jan en Kaz en ze besloten om de band de naam Brainbox te geven. Aan de band werd bassist André Reijen (Death en S.E. XXIII) toegevoegd.

De eerste single Down Man werd een grote hit en goed voor een dertiende plaats in de Top 40, de opvolger Dark Rose met niemand minder dan Tom Barlage op fluit, bleef 8 weken in de top 40 staan met de ziestiende plaats als hoogste notering.

De fans worden tegelijker tijd opgeschrikt door het nieuws dat Jan Akkerman de band verliet. Na negen maanden mocht hij uiteindelijk van de manager Brainbox verlaten nadat de zeer verdienstelijke debuutplaat met bekende covers zoals Reason to Believe van Tim Hardin en Scarborough Fair van Simon & Garfunkel was uitgebracht.

Jan Akkerman ging verder met het Thijs van Leer Combo dat spoedig werd omgedoopt tot Focus. Herman Meyer (Fullhouse) werd de opvolger van Jan en kort daarop verliet ook Pierre van der Linden Brainbox om vervolgens ook bij Focus te gaan spelen.

Rudy de Queljoe, afkomstig van de band Dragonfly kwam Brainbox versterken. Frans Smit (ex-September) verving invaller Shel Schellekens (ex-Big Wheel) op drums en gitarist John Schuursma (ex-Purple Haze) verving Herman Meyer. Ondanks alle wisselingen bleef de band populair en het geluid van zanger Kaz Lux bleef immers dezelfde factor.

Interne strubbelingen en mismanagement leiden tot het einde van Brainbox, waarna het management de band opnieuw oprichtte. Naast drummer Frans Smit bestond Brainbox toen uit zanger Michel van Dijk (ex-Amsterdam Indian Pipe, Blue Steel Polydor 2050005, Alquin), basgitarist Robert Verwij (ex-Amsterdam Indian Pipe, Long Tall Ernie & The Shakers) en de gitaristen Tonny de Queljoe (ex-Dragonfly) en Ronnie Meyers (ex-World).

Tevergeefs werd getracht een doorstart te maken. Maar omdat Jan Akkerman en Kaz Lux ontbaraken, was de ziel van Brainbox volledig verdwenen. Na het gebrek aan succes valt de band uiteen.

In 1982 probeert Kaz Lux het nog één keer met Brainbox: Rudi de Queljoe, John Schuursma, Andre Reijnen, en Pierre van der Linden toeren langs de podia maar in 1984 valt voorlopig het doek voor Brainbox.

Ondanks de gehoorproblemen van Kaz Lux gaf Brainbox vanaf 2003 samen met de band Flavium een aantal reünie-concerten in Nederland, waarvan een live-CD The Last Train is uitgebracht. De band speelde vrijwel in de post-Akkerman bezetting van 1970 (Lux, Van der Linden, De Queljoe en Schuursma) aangevuld met Eric Bagchus als bassist.

In oktober 2009 riep Kaz Lux de band toch weer bij elkaar. Het eerste optreden vond plaats op 9 januari 2010 in De Lantaarn te Hellendoorn en er volgde een toer door Nederland in januari, februari maart en april 2010. In 2011 nam de band voor het eerst in bijna 40 jaar een nieuw studioalbum op met als titel The 3rd Flood en ging weer toeren.

Jan Akkerman ging in 2012 met het oude Brainbox repertoire toeren onder de naam My Brainbox, met als zanger Bert Heerink (ex-Vandenberg).