Maatregelen vuurwerkoverlast:  Hou het veilig voor jezelf en voor de mensen om je heen

Maatregelen vuurwerkoverlast:  Hou het veilig voor jezelf en voor de mensen om je heen

Tijdens de uitzending van het live radioprogramma Helden van Velsen afgelopen dinsdag is gebeld met Roos Koopmans van de gemeente Velsen. Zij is medewerker Jeugd en Veiligheid en op dit moment druk met de maatregelen die genomen worden om vuurwerkoverlast te voorkomen.

Vuurwerkoverlast begon al in oktober. Om dit tegen te gaan neemt de gemeente een combinatie van maatregelen. Door het inzetten van jeugdboa’s en jongerenwerkers, die in  gesprek gaan met de jongeren en hun ouders, wordt geprobeerd de overlast terug te dringen.

Het grote probleem is vooral het afschieten van zwaar illegaal vuurwerk. Als de afsteker wordt betrapt, wordt een bestuurlijke boete opgelegd en worden ouders gewezen op hun verantwoordelijkheid. Bij een tweede incident volgt een echte boete of wordt bureau Halt ingeschakeld.

Roos gaat ook in op het incident na afloop wat de WK wedstrijd Nederland-Ecuador. Op de Lange Nieuwstraat in IJmuiden werd met zwaar illegaal vuurwerk gegooid. De burgemeester heeft toen besloten dit gebied tot veiligheidsrisicogebied aan te wijzen waar onder andere preventief  gefouilleerd mag worden.

Roos sluit af dat siervuurwerk leuk is om naar te kijken en dat zij begrip heeft dat het afsteken hiervan spannend is maar ‘hou het veilig en denk aan elkaar’

In bijgaand geluidsfragment is het hele interview te beluisteren.