Bibliotheek Velserbroek wordt multifunctionele accommodatie (MFA)

Bibliotheek Velserbroek wordt multifunctionele accommodatie (MFA)

De bibliotheek in Velserbroek zal omgevormd worden tot een multifunctionele accommodatie, ook wel MFA afgekort. Gemeente Velsen werkt hierbij samen met De Bibliotheek Velserbroek, Stichting Welzijn en Stichting BuitenGewoon. Het doel voor deze multifunctionele accommodatie is dat het één centrale plek wordt waar iedereen zich welkom voelt en verschillende maatschappelijke en sociale doelen behaald worden.

Al in januari 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om het bibliotheekpand in Velserbroek te veranderen in een multifunctionele accommodatie (MFA Velserbroek). Toen werd er ook al een budget vrijgesteld voor de ontwikkeling. In 2022 moest echter een degelijk plan volgen. Daar hebben de betrokken partners en het college aan gewerkt.

In het nieuwe pand zullen Stichting Welzijn, de Bibliotheek Velserbroek en Stichting BuitenGewoon samenwerken. De kern van het plan is dat de nieuwe MFA een plek moet worden waar iedereen welkom is en verschillende activiteiten plaatsvinden. Spreekuren, bijeenkomsten, yogasessies, klaverjassen, handvaardigheid, noem het maar op. Het moet een bruisend geheel worden. Ook moet er een centraal café komen als ontmoetingsplek. Bestaande activiteiten van Stichting Welzijn zullen zoveel mogelijk worden ondergebracht in de nieuwe MFA.

Het huidige pand van de bibliotheek is nog niet geschikt voor al deze wensen, en zal dus verbouwd moeten worden. Ook wordt nu voorgesteld om het naastgelegen pand van stichting BuitenGewoon te betrekken. Zo worden de twee gebouwen verenigd, en ontstaat er meer ruimte die multifunctioneel inzetbaar is. Bovendien wordt het pand in zijn algeheel verduurzaamd.

Bestuurder Bibliotheek Velsen Maarten van Dongen reageert positief over het voorstel wat er ligt. “Het is fijn om te zien hoe de visies van drie verschillende organisaties én de gemeente uiteindelijk gelijk optrekken, met een heel mooi resultaat.”

Donderdag 8 december is er een oordeelvormende sessie over het plan. Op 22 december zullen de raadsleden besluiten of zij het akkoord zijn met de uitvoering van het uitgewerkte plan.