Vrijwilligers Ruïne van Brederode eisen dat beheerder blijft én een nieuw bestuur

Vrijwilligers Ruïne van Brederode eisen dat beheerder blijft én een nieuw bestuur
De Ruïne en Rob Kortekaas © NH Nieuws

Bericht door mediapartner NH Nieuws

Vrijwilligers bij de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid willen niet alleen dat het ontslag van beheerder Rob Kortekaas (foto) ongedaan gemaakt wordt, ze willen nu ook een nieuw, diverser, bestuur. Daarnaast eisen ze inspraak bij dat bestuur en een onafhankelijk onderzoek naar het ontslag van Kortekaas. Daarvoor hebben ze een advocaat ingeschakeld. Ze verwijten het huidige bestuur ‘halsstarrig vast te houden aan hun besluit niet meer te praten’. 

Vorige maand zegde het bestuur het contract op van Rob Kortekaas, de beheerder van de ruïne. Hij zou afspraken niet nagekomen zijn, waardoor het bestuur geen vertrouwen meer heeft in een succesvolle toekomst van de Ruïne met Kortekaas aan het roer. Op het eeuwenoude kasteelterrein zijn allerlei evenementen.

Maar het leeuwendeel van negentig vrijwilligers zegt pal achter de beheerder te staan. Bovendien is Kortekaas de eigenaar van bijna alle bezienswaardigheden in en rond de Ruïne zoals harnassen, marteltuig en een schavot.

‘Het laat zien hoe erg het vertrouwen is aangetast’
Kortekaas en Lucy de Pagter, spreekbuis van de vrijwilligers, zeggen in het duister te tasten over de precieze reden van het ontslag. “Ik kan me maar twee minieme voorvallen bedenken”, zei De Pagter eerder tegen NH Nieuws. “Maar die zijn echt van de orde van: had je niet kunnen bellen in plaats van mailen’, dat je denkt: het kan toch niet wáár zijn dat je daar iemand voor ontslaat.” 

Bestuursvoorzitter Hans Hunting liet doorschemeren dat de pijnpunten toch wel wat groter zijn dan dat: “Dat we zijn contract hebben opgezegd, ondanks dat er misschien zoveel vrijwilligers en spullen weggaan, laat wel zien hoe erg het vertrouwen is aangetast.” 

De beheerder en de vrijwilligers laten het er niet bij zitten en hebben nu twee zaken in gang gezet. 

Ten eerste betwistte Kortekaas zijn ontslag afgelopen weekend via een brief van zijn advocaat aan het bestuur. Dat zegde zijn ZZP-contract na zes jaar dienst op, maar volgens Kortekaas is het een verkapt dienstverband, dat niet opgezegd kán worden. “Nu vind ik dat ik nog in dienst ben, en het bestuur vindt van niet”, zegt Kortekaas.

Betere afspraken en meer inspraak
De vrijwilligers gaan nu ook naar de rechter, laat De Pagter weten. Ze balen ervan dat het bestuur ‘bemiddeling nog steeds weigert’, ook van de gemeente, en leggen nu nieuwe eisen op tafel:

Zo moet het bestuur ‘een betere afspiegeling worden van de maatschappij’. Nu zijn het vier mannen. Liever zien de vrijwilligers een gelijkwaardige verdeling van vrouwen en mannen van alle leeftijden. Ook eisen ze inspraak in het bestuur, zegt De Pagter.

En er is meer: ook moeten afspraken tussen bestuur en beheerder duidelijker worden en moet er een raad van toezicht boven het bestuur komen. Als klap op de vuurpijl moet het vertrek van Kortekaas onderzocht worden door een onafhankelijke partij. De Pagter rekent erop dat ‘zijn ontslag dan ongedaan gemaakt wordt en zijn naam gezuiverd.’

Het bestuur heeft nog niet gereageerd op de ontwikkelingen.