Concert Livin’ Blues in de Flashback Party Special

Concert Livin’ Blues in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 22 november 2022 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een moordende live-set van de absoluut beste Nederlandse bluesrockband aller tijden, Livin’ Blues, opgenomen in het Kunstmin theater in Dordrecht in 1975. Luister mee via 107,8 FM.

Livin’ Blues was een Nederlandse bluesrockband dat in 1967 werd opgericht door Ted Oberg. Na enkele bezettingswijzigingen wordt er in 1968 de eerste single Murphy McCoy (geschreven door George Kooymans) opgenomen. Naast Ted Oberg spelen in Livin’Blues Cesar Zuiderwijk (drums), Gerard Strötbaum (basgitaar), Nicko Christiansen en John Lagrand. Deze laatste twee vormden eerder al het bluesduo Indiscrimination. In deze huidige bezetting verzorgt Livin’Blues in 1969 het voorprogramma van de legendarische Amerikaanse band Fleetwood Mac.

Strötbaum verlaat in 1969 de band en wordt vervangen door Henk Smitskamp, die daarvoor in Willy & his Giants, The Motions en After Tea heeft gespeeld. In 1970 vertrekt Cesar Zuiderwijk naar de Golden Earring en Henk Smitskamp naar Sandy Coast en later bij Shocking Blue. Hun vervangers zijn resp. Dick Beekman (ex-Cuby and the Blizzards) en Ruud van Buuren (ex-Groep 1850). Hoewel ze nog steeds als een bluesgroep kan worden aangemerkt beginnen er steeds meer invloeden van progressieve rock door te sijpelen. De gitaarriff in het nummer Wang Dang Doodle doet sterk denken aan Black Night van Deep Purple. Het succes van de band bezorgt hun optredens in heel Europa, van Engeland tot Italië.

In 1974 valt Livin’Blues uit elkaar. John Lagrand gaat spelen in de groep Water, Nicko Christiansen in Himalaya en Ruud van Buuren in Long Tall Ernie and the Shakers.

Ted Oberg voelt zich door het contract met Ariola gedwongen de band voort te zetten. Hij is dan ook de enige overgebleven LB’er die eind 1974 meedoet op de disco-hit Boogie Woogie Woman met zanger John Frederiks, Michiel Driessen op drums, Ronnie Meyes op gitaar en de teruggekeerde Henk Smitskamp op bas, die uit de opgeheven Shocking Blue overkomt. Althans die bezetting prijkt op de fotohoes, want als de band de single begin 1975 op televisie gaat promoten blijken Meyes en Driessen verdwenen te zijn en doen Cor v.d. Beek (ex-drummer van Shocking Blue) en Paul Vink (ex-Finch, toetsen) mee.

In Nederland gaat het echter bergafwaarts en in 1978 zit de band zelfs zonder platencontract. Oberg blijft met diverse muzikanten doorrommelen tot 1980. Dan besluit hij Nicko Christiansen en John Lagrand terug te halen en samen met bassist Evert Willemstijn en drummer Boris Wassenberg richt hij zich weer op de bluesrock van een jaar of tien eerder. Oberg stopt in 1986 na bijna twintig jaar Livin’ Blues.