Concert Carlsberg in de Flashback Party Special

Concert Carlsberg in de Flashback Party Special

Dinsdagavond 15 november 2022 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een  concert van Carlsberg in de PEN in IJmuiden van het programma Rock Temple uit 1983 en een optreden op Beeckestijn Pop, Velsen-Zuid in 1981. Luister mee via 107,8 FM.

Deze oer Nederlandse rockband bestond uit Rob Kruisman (zang, sax en slaggitaar), Japie Castricum (Sologitaar en slidegitaar), Willem Visser (Bas) en Burt van der Meij (Drums). Behalve Willem Visser hebben alle andere bandleden gespeeld in de Bintangs.

Carlsberg werd in 1974 opgericht door Arti Kraaijeveld, die eind 1970 uit de Bintangs gezet was en ook nog in Kraaijeveld had gespeeld. De groep had sindsdien een vaak wisselende samenstelling, waarvan enkel ex-Ekseption-lid Rob Kruisman alle jaren als zanger en saxofonist deel uit heeft gemaakt. Eind 1975 bracht de groep zijn eerste single Sweet Louise uit. Deze haalde de Tipparade. Het nummer was door Kraaijeveld geschreven en geproduceerd, maar hij verliet kort daarna de groep. Na zijn vertrek zat hij kort in de band Uzi en ging daarna solo. Carlsberg bestond vanaf dat moment nog uit zanger Rob Kruisman, gitarist Han Bavinck, bassist André Versluijs, drummer Bart Terlaak en percussionist Egon Jansen. De opvolger Rock on bleef onopgemerkt. In Noord-Holland bleef Carlsberg een van de populairste live acts.

Jansen, Bavinck en Versluijs verlieten later de groep. Zij werden in 1977 vervangen door gitarist Jaap Castricum die uit de Beverwijkse band Invasion stapte om vervolgens bij Carlsberg te gaan spelen en bassist Gerard van Dooren. In 1978 verlieten Van Dooren en Terlaak de groep om bij Ratata (de band van Jan Rot) te gaan spelen. Van Dooren en Terlaak werden vervangen door bassist Albert Schierbeek en drummer Burt van der Meij. In deze periode had de groep ook wat succes in het buitenland. Zo stonden ze in West-Duitsland in het voorprogramma van Uriah Heep en won de groep populariteit in Australië.

Van Dooren was in 1983 weer in de plaats gekomen voor van Schierbeek. Een jaar later werd de groep De Gigantjes opgericht, waar Kraaijeveld en Terlaak in het begin in zaten en Kruisman tot het einde in 1999. Maar ook daar wisselde de samenstelling.