Zanggroep Sparkle Velsen 25 jaar

Zanggroep Sparkle Velsen 25 jaar
© Foto door Zanggroep Sparkle

Een kwart eeuw geleden ontstond Zanggroep Sparkle Velsen. Ter gelegenheid daarvan werd er in oktober een jubileumconcert opgevoerd. Samen met dirigent van het eerste uur Frank Anepool blikken we terug.

Nieuwe wijk, nieuw koor
Frank woonde in 1997 nog maar net in IJmuiden: “Ik ben dirigent en ontdekte al snel dat er nog geen groot vrouwenkoor voor lichte muziek bestond. Eerst begonnen we als  projectkoor en daaruit is Sparkle ontstaan. Er was in IJmuiden nog niet zoveel te doen, dus er was animo genoeg om elkaar te ontmoeten. Sommige vriendschappen die toen ontstonden, bestaan nu nog. En het was een mooie bijdrage aan het culturele leven in Velsen.”

Alles komt uit het koor zelf
De naam Sparkle heeft de zanggroep zelf gekozen. Ze konden suggesties doen, en uit een stuk of 5 namen kozen ze toen met overgrote meerderheid Sparkle. Ook het repertoire kiezen de leden zelf. Er is een schrift (inmiddels digitaal), waar ze nummers in kunnen zetten die ze leuk vinden. “En soms”, zegt Frank, “levert dat verrassende ideeën op waar ik zelf niet aan gedacht zou hebben. En dan kijk ik of er een geschikt arrangement is of te maken valt.”

Bijzondere optredens
Frank: “We proberen vaak leuke optredens te doen. Natuurlijk in de Schouwburg, maar ook op de pont van Velsen, en in Paradiso. Dat zou trouwens leuk zijn om nog eens te doen. We hebben ook met Ernst Daniel Smid gezongen. We zoeken altijd een bijzondere invalshoek en staan open voor samenwerking met anderen. Zo vind je jezelf steeds weer opnieuw uit en dan blijft het spannend.”

Interesse?
“Het koor bestaat nu uit ongeveer 50 vrouwen; daar kunnen er nog zeker 10 bij”, stelt Frank. Wie belangstelling heeft, kan zo binnenlopen bij een repetitie. Let op: houd de schoolvakanties in de gaten, dan wordt er niet gerepeteerd.

“Sparkle is elke woensdagavond te vinden in de Hofstede, Aletta Jacobsstraat 227. Je hoeft geen ervaring te hebben met zingen, en geen noten te kunnen lezen. Een goed gehoor is wel belangrijk”, zegt Frank. “Je moet een noot die je hoort, over kunnen nemen. Je mag drie keer op proef meezingen en dan geef je aan of je wilt blijven.” En kijk anders nog even op de website: www.sparklevelsen.nl.