Nieuwe tarieven afvalscheiding

Nieuwe tarieven afvalscheiding

Wie volgend jaar vaak restafval laat ophalen, gaat meer betalen dan wie dat maar een enkele keer doet. De gemeente hoopt dat we daardoor nog beter ons afval gaan scheiden. In 2023 gaat HVC bijhouden hoe vaak zij een bak legen, en in 2024 volgt de rekening daarvoor. Tot die tijd betalen we het oude tarief, dat niet afhankelijk is van hoeveel afval we aanbieden.

Vast en wisselend deel
Op dit moment betalen één- en meerpersoons huishoudens een vast bedrag. Straks wordt dat anders. Het tarief is dan opgebouwd op een vast bedrag (voor iedereen hetzelfde) en een wisselend bedrag. Vanaf 1 januari 2023 gaat HVC tellen hoe vaak we een bak laten legen; hoe vaker je dat doet, hoe meer je betaalt. Beter afval scheiden scheelt dus in je portemonnee. Gauw verdiend, in deze dure tijden.

Grof vuil ophalen kost 15 euro
Verder gaat het in 2023 geld kosten als je grof huishoudelijk afval aan huis laat ophalen, nl. 15 euro per keer. De hoop is dat we daardoor sneller zullen besluiten om zelf naar de ‘stort’ te gaan, waar ons afval netjes wordt gescheiden.

Meer informatie volgt
Zodra de gemeenteraad een besluit heeft genomen over de tarieven volgt nadere informatie aan de inwoners van Velsen – per brief, de website, de krant en social media. Daar komen ook tips bij hoe je je afval goed kunt scheiden. Nu al lopen er afvalcoaches door de gemeente om dat persoonlijk aan je uit te leggen.

Bericht door Lotje Eikelboom, RTV Seaport