Orgeltocht wekt belangstelling voor orgels aan in Velsen

Orgeltocht wekt belangstelling voor orgels aan in Velsen
© RTV Seaport / Alex Perukel

Afgelopen zaterdag, 30 juli, was er een orgeltocht door Velsen. De tocht werd geleid door wereldbekende organist Aart Bergwerff. De organist deed de Engelmunduskerk in Velsen-Zuid aan en bezocht daarna de Engelmunduskerk in Driehuis. Daarna volgde ook de Grote Kerk in Beverwijk. Bij ieder van de drie bezochte kerken, gaf Bergwerff een uitleg over het orgel en deed daar ook een prachtig optreden op.

Orgels zijn objecten waar iedereen wel van heeft gehoord. Grote muziekinstrumenten die over het algemeen staan in de kerk. Verder denkt men er niet veel meer van, terwijl deze muziekkasten gewoon complete concerten van zichzelf kunnen spelen.

Dick van der Pijl, organisator van de tocht, wil met de orgeltocht meer belangstelling wekken voor de orgels en haar muziek. Hij hoopt door deze tochten te organiseren door verschillende regio’s een nieuw publiek te trekken en mensen die vaker naar een kerk gaan te laten genieten van een ander geluid uit het orgel. Daarnaast is Dick erg blij met het aantal mensen wat altijd langskomt. Hij zei: “Iedere tocht hebben we wel 70 à 80 man. Hiervan is een groot deel wel onze achterban, maar we zien iedere tocht ook wel een aantal nieuwe gezichten uit de regio zelf”.

Terwijl het orgel natuurlijk het belangrijkste deel is van de tocht, vinden Dick en deelnemers van de tocht dat er meerdere dingen ertoe doen. Alle kerken en orgels die bezocht worden, zijn op fietsafstand van elkaar en is al van oudsher ook een fietstocht. Verschillende bezoekers lieten weten dat ze dit als een weekend of dagje erop uit beschouwden en over verschillende delen van Noord-Holland hiernaartoe zijn gekomen om de tocht bij te wonen.

Organist Aart Bergwerff heeft de tocht geleid als gids en speler van het orgel. Hij is een bekende naam in de orgelwereld, is professioneel speler en weet er daarom van alles over te vertellen met een passie. Iedere keer voordat Aart begon met zijn muziekale optreden, had hij bij iedere kerk even het woord. Een tamelijke kort maar krachtige uitleg over de geschiedenis en opvattingen van de kerk, de historie van het bespeelde orgel en de bouw en werkwijze ervan. Zelfs tijdens het spelen van het orgel liet hij horen hoe dat orgel zijn eigenaardigheden heeft en waarmee dat wordt toegepast.

Mocht u geïnteresseerd zijn om zelf een orgeltocht te ervaren, dan kunt u op de website van Orgeltochten Noord-Holland terecht; orgeltochtennoord-holland.nl