Matthijs Büchli benoemd tot erelid Harddraverij Vereniging Santpoort

Matthijs Büchli benoemd tot erelid Harddraverij Vereniging Santpoort
© RTV Seaport / Jos Kelbling

Nog voor de opening van het Santpoortse dorpsfeest werd er op vrijdagavond 29 juli een borrel gehouden met het bestuur van de Harddraverij Vereniging Santpoort en Omstreken, kermisexploitanten en sponsoren. Een mooi moment om wat mensen in het zonnetje te zetten. Zo werd afgelopen vrijdag onder andere Olympische baan-wielrenner Matthijs Büchli uitgelicht. Hij werd benoemd tot erelid van de Harddraverij Vereniging Santpoort en Omstreken.

Büchli groeide op in Santpoort en staat daar al jaren bekend als sporticoon. Toen Büchli in 2016 in Rio een zilveren medaille scoorde, werd hij gehuldigd in het dorp. Voorzitter van de Harddraverij Vereniging Bas Kuntz sprak toen de belofte uit: “Als jij nog een keer goud wint, word je benoemd tot erelid!” Zo gezegd, zo gedaan. Büchli tijdens de spelen van 2020, gehouden in 2021 in Japan, een gouden medaille. Genoeg reden voor een bijzondere erkenning. De huldiging was niet eerder mogelijk vanwege coronamaatregelen.

Door de jaren heen zijn er totaal zes ereleden aangewezen, een unieke erkenning dus. “Erelid ben je voor het leven,” aldus Bas Kuntz. Ereleden hoeven geen contributie te betalen en krijgen een stalplaat overhandigd. Naast Büchli zijn er nog drie andere ereleden in leven: Ko Timmer, Ab Kabalt en Manus Masteling.

Op de vrijdagavond werden nog meer mensen in het zonnetje gezet. Zo werd Frans Korstanje bedankt voor zijn tomeloze support en bijdrage aan het dorpsfeest. Dit werd vereeuwigd in een mooi spandoek. Ook Bert Fieret werd bedankt, hij heeft zich jaren lang ingezet bij de brandweer en gaat met pensioen. Tenslotte werden ook Jan en Anita Lucas-Vermolen bedankt. Zij hebben zomers decennia lang de poffertjeskraam bemand tijdens het dorpsfeest, en ’s winters kwamen ze terug in het dorp met de oliebollenkraam. Dochter Esmeralda Lucas en haar partner nemen nu het stokje van hen over.