Vluchtelingen in Velsen: zoektocht naar opvang

Vluchtelingen in Velsen: zoektocht naar opvang

Velsen heeft het druk met de opvang van vluchtelingen: een cruiseschip in Velsen-Noord voor de noodopvang van ongeveer 1.000 asielzoekers, de opvang van ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen en kleinschalige opvang van minderjarige asielzoekers. De crisis is groot, het Rijk stelt eisen – er wordt veel gevraagd van de creativiteit en flexibiliteit van iedereen die erbij betrokken is.

De MS Victoria I wordt niet het cruiseschip dat in Velsen-Noord ongeveer 1.000 asielzoekers tijdelijk gaat opvangen. Het schip bleek al aan een andere partij te zijn verhuurd – aldus het artikel in de Jutter/Hofgeest van 21 juli 2022. Er is al wel een ander – groter – schip in beeld, maar de formaliteiten daaromheen zijn nog niet helemaal rond. Hoewel dit schip dus groter is, komen er niet meer mensen aan boord, zegt het COA. De gemeente is bezig met het maken van een contract over het nieuwe schip en een nieuwe datum.

182 Oekraïense vluchtelingen opgevangen
Op 7 juli ving Velsen 182 Oekraïense vluchtelingen op: 85 bij particulieren thuis, en 97 in opvanglocaties van de gemeente. Van het Rijk moet Velsen er 345 opvangen (163 meer). Daarvoor wordt gekeken naar gemeentelijke woningen, een bedrijfspand en een parochiewoning in IJmuiden, en een voormalig schoolgebouw in Velserbroek. De afspraken in de vakantieparken Spaarnwoude en Buitenhuizen zijn uitgebreid; de looptijd daarvan duurt tot het einde van dit jaar. Ook kijkt Velsen naar het pand De Duinroos in Velserbroek. Daar wonen nu nog statushouders. Zodra die een eigen woning hebben, kan de locatie misschien gebruikt worden voor Oekraïense vluchtelingen. Na de zomer komt er overleg met de omwonenden, stelt het Collegebericht van 14 juli jl.

Op NH nieuws heeft u al kunnen lezen dat de gemeente Velsen nog geen verzoek heeft gekregen van het Rijk om vluchtelingen op zee op te vangen. Kijk voor het hele artikel op nhnieuws.nl/nieuws/306519/het-nieuws-van-21-juli-nog-geen-verzoek-aan-velsen-over-opvang-op-zee-natte-kortebaandraverij-in-ijmuiden 

Langere termijn opvang in Driehuis
Naast deze noodopvang, staat ook een langere termijn opvang in Driehuis op de planning. Er komen ‘zestig tot honderd’ minderjarige vluchtelingen in verschillende leegstaande panden van zorginstelling Levvel5. Het gaat om een periode van vijf jaar. Tijdens de inloopavond in Driehuis op 28 juni reageerden inwoners in eerste instantie begripvol. Zij waren blij om de jongeren wat “stabiliteit te kunnen bieden”. Ook waren er bewoners met zorgen voor hun veiligheid. De gemeente heeft al deze zorgen tot zich genomen.

Op de website van Velsen velsen.nl/zeecruiseschip-en-opvanglocatie-in-driehuis-als-antwoord-op-opvangvraag leest u wat de gemeente doet aan vluchtelingenopvang.