Vissers in IJmuiden luiden noodklok: ‘We willen gehoord worden’

Vissers in IJmuiden luiden noodklok: ‘We willen gehoord worden’
© RTV Seaport / Pauline Unkel

Bericht door mediapartner NH Nieuws

Zo’n 14 vissersboten verzamelden zich vanochtend bij de haven van IJmuiden, een van de vijf locaties door heel Nederland waar vissers zich inmiddels bij het boerenprotest hebben aangesloten. Niet alleen om de boeren te steunen, ook om aandacht te vragen voor de problematieken waar zij zelf mee te maken hebben, zoals de torenhoge brandstofprijzen. De actie duurde tot het middaguur.

De vissers voelen zich achtergesteld, zo laat Rik Zijlstra van Eendracht Maakt Macht tegenover NH Nieuws weten. Zij voelen zich onvoldoende gesteund. “In coronatijd ontvingen wij al geen compensatie en nu krijgen wij ook niets voor de torenhoge gasolieprijzen.” “Wij moeten ons nu ook laten horen. Wij hopen dat er dan ook een keer wat gedaan wordt voor ons”, aldus Zijlstra. 

Door de brandstofprijzen wordt het volgens Zijlstra vissers onmogelijk gemaakt om hun werk uit te voeren.”Voor de vissersboten is 5.000 liter per dag nodig om uit te varen.” Compensatie vanuit het rijk voor de hoge kosten van de brandstof is volgens Zijlstra daarom hard nodig. “Want tegen de kosten voor 5.000 liter valt niet op te vissen. Elke week heb je gewoon verlies en heel veel verlies.”

Scheepvaart belemmeren
Door een rondje te varen bij IJmuiden en de scheepvaart te belemmeren, hoopten de vissers meer aandacht te krijgen voor de problematieken waar zij mee te maken hebben. Volgens Zijlstra is deze actie hard nodig: “Misschien dat we dan tenminste gehoord worden. Als je met vlaggetjes blijft zwaaien, denken ze wellicht dat het wel mee valt.”

NH Nieuws verslaggever Jasper Leegwater was aan boord bij een van de visserschepen en deed live verslag. Bekijk hieronder de uitzending terug.

https://youtu.be/DHGjS9Bdkl8