Sfeerimpressie Havenfestival: Visitekaartje van IJmuiden

Sfeerimpressie Havenfestival: Visitekaartje van IJmuiden
Foto door RTV Seaport / Dennis Gouda

Na drie jaar was dit weekend het Havenfestival IJmuiden eindelijk weer terug van weggeweest. Dit unieke nautische en culturele festival kwam groter terug dan ooit; een recordaantal van 30.000 bezoekers werd geteld. Twee dagen lang stond de Trawlerkade weer in het teken van haven, schepen, kunst en cultuur, vis en techniek.

Nooit eerder bezochten zoveel mensen het Havenfestival in IJmuiden. Het thema van het gratis nautische en culturele festival was: IJmuiden voor de wind. Het gaat goed met de lokale bedrijvigheid en de cultuursector in Velsen. En die positiviteit was ook aan de bezoekers te merken. “Je merkte aan alles dat iedereen er weer heel veel zin in had”, zegt Jerry Notenboom, voorzitter van Stichting Havenfestival IJmuiden.

Op de Trawlerkade waren pleinen ingericht met ieder een andere insteek. Op het cultuurplein was een podium met een lokale programmering van muziekscholen, dansgezelschappen en andere verenigingen. Bezoekers konden op het Techport Plein genieten van technische demonstraties, workshops en simulaties.

Bovendien konden bezoekers genieten van verse vis op het visplein. In samenwerking met de Stichting Noordzeevis uit IJmuiden werd er van alles georganiseerd: een verse vismarkt, diverse viskramen met gebakken vis en andere visgerechten, een plek voor kookworkshops en een vistafel met allerlei soorten vissen.

Noteboom: “We zijn aangenaam verrast door het enthousiasme en de grote bezoekersaantallen. Ook de nieuwe indeling van de Trawlerkade, met vier pleinen en een lengte van ruim een kilometer, is erg goed bevallen. Het was een echt familiefeest waar jong en oud van heeft genoten. We willen hier op voortborduren en in 2023 nog meer uitpakken om IJmuiden en onze veelzijdige regio op de kaart te zetten. Namens het bestuur, het projectteam en de vele vrijwilligers kan ik zeggen dat we terugkijken op een geweldig Havenfestival. Het was in één woord fantastisch!”