Protest Velsen-Noord tegen vluchtelingenboot, veel emotie bij bewoners

Protest Velsen-Noord tegen vluchtelingenboot, veel emotie bij bewoners

Tekst en video door NH Nieuws

Met een protestmars zijn bewoners van Velsen-Noord 27 juni in het geweer gekomen tegen de komst van een groot cruiseschip voor zeker duizend vluchtelingen. Dat is een te groot aantal voor een dorp van vijfduizend inwoners, vinden veel Velsen-Noorders. Er liepen tientallen mensen mee in een protestmars. De burgemeester ging maandagavond het gesprek aan met de inwoners in de loods.

Dat er ‘heel veel’ interesse was voor de protestmars deze avond, was duidelijk. Ongeveer 50 tot 60 mensen liepen in het begin mee, maar al snel werden dat er meer. Bij het eindpunt, de loods, waar de inspraakavond werd gehouden, stonden uiteindelijk wel meer dan 200 man. 

Er werd in totaal een kilometer afgelegd en bij aankomst op de eindlocatie, klonk het volkslied van Velsen-Noord, dat uit volle borst door de inwoners werd meegezongen. 

Reacties
Volgens verslaggevers ter plaatse werden er ook spandoeken gedragen. “Er zijn spandoeken van FvD te zien en ook is er veel politie aanwezig.”

Tijdens de mars deelden meerdere inwoners hun visie tegen de komst van de vluchtelingen. “Het gevoel dat Velsen-Noord er nog steeds niets voor terugkrijgt.”

Na het zingen van het Velsen-Noord-lied werden medewerkers van de gemeente en politici nog flink toegesproken. “Jullie komen wel naar buiten, maar gaan de confrontatie niet aan”, klonk een schreeuwende vrouw.

Wijkplatform
Het protest was één van de laatste wapenfeiten van Wijkplatform Velsen-Noord. Na deze beslissing voelt het platform van inwoners zich niet serieus genomen en zegt het op zijn website zichzelf te gaan opheffen.