Blauwe Vlag wappert weer op strand IJmuiden

Blauwe Vlag wappert weer op strand IJmuiden

De Blauwe Vlag wappert weer op het strand van IJmuiden en op de Noordpier. De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Voor toeristen en recreanten is de Blauwe Vlag het internationale herkennings- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit. Voor het eerst sinds 2016 heeft IJmuiden deze vlag weer ontvangen.

Om de vlag te krijgen, moeten jachthavens en stranden voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Deze criteria moeten beoordeeld worden als ‘uitstekend’ voor drie jaar op rij. Pas dan wordt er een blauwe vlag toegekend.

De gemeente Velsen kwam in 2017 niet meer in aanmerking. Er waren destijds te hoge concentraties E-coli (poep/darmbacterie) in het zeewater aangetroffen waren. Het zwemwater werd als goed in plaats van uitstekend, wat niet goed genoeg was voor de normen die de Blauwe vlag hanteert.