Greenpeace blokkeert vrachtschip met Braziliaanse soja in IJmuiden

Greenpeace blokkeert vrachtschip met Braziliaanse soja in IJmuiden
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Een bijzonder gezicht bij de sluizen van IJmuiden woensdagochtend. Activisten van Greenpeace hebben zich vastgeketend aan de Noordersluis in IJmuiden. Daarmee verhinderen ze de doorgang van een vrachtschip dat met zestig miljoen kilogram Braziliaanse soja op weg was naar Amsterdam. Zo meldt de IJmuider Courant.

Bericht door IJmuider Courant

Greenpeace-activisten ketenden zich in de nacht van dinsdag op woensdag aan de sluisdeuren in IJmuiden, waar net de Crimson Ace was binnengevaren. Het 228 meter lange vrachtschip vervoert Braziliaanse soja. Nederland is de grootste Europese importeur van soja, waarvan twee derde weer wordt doorgevoerd naar andere landen. 60 procent van de geïmporteerde soja in Nederland komt uit Brazilië. Het overgrote deel van de soja wordt gebruikt voor veevoer. Met de actie wil Greenpeace de aandacht vestigen op de schade die de teelt van soja toebrengt aan de natuur en aan mensenrechten van inheemse volkeren in Brazilië. Een Europees wetsvoorstel tegen ontbossing schiet volgens Greenpeace tekort.

Burgemeester Frank Dales was vanochtend bij de actie langs geweest. De burgemeester laat weten de actie te respecteren, maar ook andere belangen in te zien.