Lezing over Romeins legerfort in Velsen

Lezing over Romeins legerfort in Velsen

Maandag 9 mei legt archeoloog Arjen Bosman in de Burgerzaal van het stadhuis Velsen uit dat het ‘Castellum Flevum’ eigenlijk een ‘Castra Flevum’ is.

Bij de archeologische opgravingen rond ‘Velsen 2’, op de plaats waar nu ongeveer de Velsertunnel ligt, zijn namelijk sporen gevonden van een ‘castra’, een groot Romeins legerkamp van vele hectaren groot. Deze castra bouwden de Romeinen alleen tijdens de voornaamste campagnes en op strategisch essentiële plekken. Ze boden plaats aan delen van één of meer legioenen. Castra Flevum is hiermee het meest noordelijke Romeinse legerfort van dit type in continentaal Europa. Daarmee is de Romeinse basis in Velsen, die in 39 na Chr. is gesticht, veel belangrijker geworden dan werd gedacht.

In verband hiermee heeft de Historische Kring Velsen haar maandelijkse lezing van maandag 9 mei a.s. verplaatst naar de Burgerzaal in het stadhuis. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via: secretariaat@historischekringvelsen.nl.

De toegang is voor leden van de HKV gratis. Overige belangstellenden wordt een bijdrage van € 3,- gevraagd.