Damhert gezien? Meld het op waarneming.nl!

Damhert gezien? Meld het op waarneming.nl!
©RTV Seaport/Ton van Steijn

Dat vraagt Jowien van der Vegte, boswachter bij Natuurmonumenten in Duin en Kruidberg. Samen met anderen breekt Natuurmonumenten zich het hoofd hoe ze het beste met de vele damherten in de regio kunnen omgaan. Precies weten wanneer ze waar zijn, helpt daarbij – vertelde ze dinsdag 24 april in radioprogramma Home Alone.

Damherten – ze zijn prachtig, en ze zijn er al zo lang, dat ze echt onderdeel zijn van de duindieren. Maar ze lopen ook buiten de duinen, en het zijn er te veel: ongeveer 700 tot 800 tussen IJmuiden en Zandvoort, terwijl 200 tot 300 exemplaren wel genoeg zou zijn.

Kom je ze tegen – geniet er dan van, vraagt Jowien. Jaag ze niet op, laat ze rustig staan. En meld het op waarneming.nl – een website (en app) waar je kunt melden wat je hebt gezien (ook andere dieren, of bloemen en planten). Dat helpt bij het plannen maken.

Luister hier terug naar het interview met Jowien van der Vegte tijdens live radioprogramma Home Alone.