Ruim 200 Oekraïense vluchtelingen in Velsen

Ruim 200 Oekraïense vluchtelingen in Velsen
Foto: Aankomst van vluchtelingen in Velsen door NH Nieuws / Fred Segaar

Sinds 19 april heeft Velsen 204 Oekraïense vluchtelingen ondergebracht. Het is opvang voor de korte termijn; naar opvang voor zes tot twaalf maanden wordt nog gezocht. De gemeente spant zich in voor hun inschrijving, leefgeld, werk, inkomen, onderwijs en zorg. Lokale instellingen, verenigingen en organisaties bieden daar hun hulp bij aan.

De Oekraïners die Velsen opvangt, verblijven nu in de noodopvang bij de vakantieparken van EuroParcs (60), het Leonardo Hotel (35) en bij particulieren (109). Dat is allemaal voor de hele korte termijn. De gemeente zoekt nog naar opvanglocaties voor zes tot twaalf maanden. Lokale ondernemers zijn daar al voor benaderd. Op 14 april heeft de Winkelstichting Plein 1945 het pand op nummer 10 geopend voor de opvang van 25 vluchtelingen die nu nog in de noodopvang zitten.

Ongeveer de helft van de vluchtelingen is ingeschreven in de gemeente. Daarmee kunnen ze een Burgerservicenummer krijgen, wat weer toegang biedt tot een bankrekening, zorgverzekering en de aanvraag van leefgeld. Volgens een regeling van het rijk heeft elke Oekraïense vluchteling recht op 260 euro per maand als leefgeld. Wie bij een gastgezin woont, krijgt daar extra leefgeld bij. Wie aan het werk gaat, krijgt minder of geen leefgeld meer.

Oekraïense vluchtelingen mogen in loondienst gaan. De gemeente regelt daar nog geen ondersteuning bij. Daarbij speelt mee dat het nog heel onduidelijk is hoe lang zij in ons land zullen blijven.

Onderwijs kunnen de kinderen krijgen via de Internationale Taalklassen voor het basisonderwijs en de Internationale Schakelklassen voor het voortgezet onderwijs. Kinderen in Velsen-Noord kunnen in Heemskerk terecht, kinderen uit de rest van Velsen gaan naar Haarlem. De gemeente zoekt nog naar extra locaties voor de taalklassen, omdat er binnen de bestaande klassen niet genoeg ruimte voor de vluchtelingen is.

Voor medische zorg kunnen de vluchtelingen terecht bij de dichtstbijzijnde huisarts. Voor zorg die geen haast heeft, is er een spreekuur in het Leonardo hotel.

Op de site velsen.nl/Oekraïne is informatie te krijgen voor mensen die iets voor de vluchtelingen willen betekenen, en voor de vluchtelingen zelf. De informatie staat nu nog in het Nederlands. De gemeente werkt eraan om het ook in het Engels en Oekraïens te publiceren.

Op dinsdag 26 april geeft Astrid Verschuren van VluchtelingenWerk Velsen een toelichting over de situatie met vluchtelingen hier in Velsen. Het interview is onderdeel van live radioprogramma Home Alone en start rond 15:15. Luister mee via radiozender 107,8 FM, of via de webcam op televisie (Ziggo kanaal 37, KPN kanaal 1490) of rtvseaport.nl/live-tv