Leerlingen Rozenbeek winnen klimaatprijs

Leerlingen Rozenbeek winnen klimaatprijs
©gemeente Velsen/Reinder Weidijk

Basisschool De Rozenbeek won vorig jaar met hun duurzame idee de Philip de Roo-prijs op de Kinderklimaattop 2021. Hun idee: alle lantaarnpalen in Nederland op zonne-energie. In Velsen wordt dit idee werkelijkheid.

Gepaard met een levensgrote stekker gaven leerlingen van De Rozenbeek samen met wethouder Sebastian Dinjens op 23 maart het startsein voor een duurzamer gebruik van lantaarnpalen in Velsen.

Tijdens de Kinderklimaattop op 15 april 2021 (georganiseerd in gemeente Velsen) gingen schoolklassen uit heel Nederland aan de slag met het allereerste Kinderklimaatakkoord. Hiervoor bedachten de leerlingen allerlei slimme duurzame ideeën. Leerlingen van De Rozenbeek bedachten een duurzame oplossing voor verlichting: alle lantaarnpalen op zonne-energie.

De gemeente Velsen ging met het idee aan de slag. De meest duurzame oplossing is uiteraard om de hele gemeente volledig te verlichten met groene energie. Dit kan door het energiecontract over te sluiten. Met ingang van 1 januari 2022 is de gemeente daarom overgestapt op een nieuw stroomcontract dat 100% in Nederland opgewekte stroom uit zon en wind gebruikt. Daarmee is het stroomverbruik van de gemeente 100% CO2-neutraal.

Philip de Roo is ambassadeur van de Kinderklimaattop. Hij is op 15-jarige leeftijd een maand naar Antarctica gegaan om namens het Wereld Natuur Fonds onderzoek te doen naar klimaat en klimaatverandering. Helaas is hem tijdens een wetenschappelijke expeditie in 2015 een noodlottig ongeval overkomen. Elk jaar wordt de Philip de Roo-prijs toegekend aan één van de deelnemende scholen.

In bijgaande video legt klimaatwethouder Dinjens uit hoe lantaarnpalen in Velsen voorzien kunnen worden van groene stroom door zon- en windenergie.