Alle opvarenden van boord gehaald, stuurloos schip afgedreven naar windmolenpark

Alle opvarenden van boord gehaald, stuurloos schip afgedreven naar windmolenpark
Archieffoto storm op zee © Ton van Steijn

Op zo’n twee uur varen voor de kust van Zandvoort en IJmuiden is een schip in de problemen gekomen na een aanvaring. Het schip is aan het zinken. Alle 18 opvarenden zijn inmiddels met een helikopter van boord gehaald.

Het schip dat in de problemen is, is de Julietta D uit Duitsland. Volgens de Kustwacht loopt er water in de machinekamer. Het schip is stuurloos geraakt.

De KNRM is onderweg vanaf IJmuiden en Scheveningen, maar dat is zo’n twee uur varen. Ook worden twee helikopters ingezet van de Kustwacht. Een van de helikopers is op dit moment bezig met de evacuatie van de Julietta D. De opvarenden zijn van het schip gehaald en worden naar Schiphol-Oost gebracht. Om 12.40 uur meldde de Kustwacht dat alle opvarenden gered zijn. 

Schip richting windmolenpark

De KNRM meldt dat de evacuatie ‘voorspoedig’ verloopt. Het stuurloze schip is wel afgedreven naar een windmolenpark en drijft daar inmiddels tussen de windmolens. 

De Kustwacht staat in contact met de beheerders van het windmolenpark om de turbines eventueel uit te schakelen. De storm maakt daarnaast de reddingsactie moeilijk. “Maar daar zijn we voor getraind. Het onstuimige weer maakt het wat lastig, maar de eerste personen zijn van boord gehaald”, aldus een woordvoerder op NH Radio

Het andere schip, de olietanker Pechora Star, heeft ook schade. Hier zou geen evacuatie nodig zijn. De Kustwacht heeft ook sleephulp opgeroepen richting de Noordzee.

Vanaf het strand van Zandvoort en IJmuiden is niets te zien van de reddingsactie, melden verslaggevers ter plaatse. Naast de Nederlandse Kustwacht is ook de Belgische kustwacht ingeschakeld. 

De kustwacht heeft een liveblog opgestart voor de actie: kustwacht.nl/nl/liveblog

Bericht door NH Nieuws