Blauwe zones Kennemerlaan worden klaargemaakt

Blauwe zones Kennemerlaan worden klaargemaakt
©RTV Seaport/Ton van Steijn

Na een aantal jaar van proeven en een participatietraject met omwonenden is het moment dan toch echt daar: er worden blauwe zones geplaatst op de Kennemerlaan in IJmuiden. Op 24 januari 2022 zijn er wegwerkzaamheden gestart waarmee de blauwe zones worden klaargemaakt.

Aanleiding was een verzoek van winkeliers in de Kennemerlaan die veel parkeerdruk rondom hun winkels ervaarden. Wethouder Bram Diepstraaten benadrukt tegen de IJmuider Courant dat de gekozen variant van de blauwe zone een middenweg is tussen uiteenlopende belangen. Een aantal winkeliers had liever meer blauwe zone gezien, omwonenden juist minder.

Het besluit voor deze variant werd al in juni 2021 genomen, waarna een aantal bezwaarschriften binnenkwamen. Onder hen de Vomar op het Kennemerplein. De leiding van de supermarkt voorziet dat klanten last gaan krijgen van extra langparkeerders op het parkeerterrein rondom de supermarkt. Daarom hadden zij liever een andere oplossing gezien waarbij er extra parkeerplaatsen zouden komen. Als er dan toch een parkeerschijf moest komen, hadden zij liever dat het hele terrein werd meegenomen in de blauwe zone.

Op 18 januari 2022 heeft het voltallige college besloten dat dit bezwaar het verkeersplan niet zal wijzigen. Tegen deze beslissing is vervolgens door de Vomar beroep ingesteld bij de rechtbank. Het verkeersbesluit is echter in werking getreden en wordt ondanks dit proces nog steeds uitgevoerd.

De volgende wegdelen worden een blauwe zone, geldend van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur (maximaal 2 uur parkeren):

• Kennemerlaan; vanaf de Grahamstraat tot Moerbergplantsoen (westelijke aansluiting);
• Kennemerlaan; vanaf de Edisonstraat tot Moerbergplantsoen (oostelijke aansluiting);
• Kennemerplein; het parkeerterrein ten noorden van de Vomar (op Kennemerplein 21).

Na een halfjaar vindt een evaluatie van de blauwe zone plaats.