Telstar boekt overwinning uit de tenen

Telstar boekt overwinning uit de tenen
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Na het voortreffelijke beker optreden afgelopen donderdag tegen PSV diende Telstar 68 uur later de accu weer op te laden. Tegenstander Jong Ajax is aan een indrukwekkende reeks bezig na een fletse start en liet begin november vorig jaar weinig heel van Telstar dat op sportpark de Toekomst met een bittere 3-0 nederlaag nog redelijk wegkwam. In hoeverre zouden de inspanningen van afgelopen donderdag nog een rol spelen? Dat laatste gold trouwens voor beide ploegen want Erik ten Hag gunde in het bekerduel tegen Excelsior Maassluis diverse aanstormende Jong  Ajax-talenten speelminuten en liet een substantieel aantal debuteren in de hoofdmacht.

Kon Telstar na twee hoopvolle maar verloren optredens tegen koplopers Volendam en PSV hoogvlieger Jong Ajax het vuur aan de schenen leggen? Dat lukte inderdaad maar na een kwartier spelen, zag het daar beslist niet naar uit. Vanaf de eerste bal omwenteling werd Telstar aan alle kanten voorbij gerend en op een hoop gecombineerd door de jeugdige talenten uit Amsterdam. Het leek wel orkaankracht 12 zo vlakbij de kust De IJslander Kristian Hlynsson faalde in die periode vrij voor de keeper en schoot gehaast naast.’’ Oliebol,’’ foeterde Andries Jonker tegen Rein Smit die seconden voor die kans even niet bij de les was. Telstar ontworstelde zich manhaftig aan de druk van Jong Ajax en werd na 25 minuten daarvoor beloond. De harde inzet van Cas Dijkstra werd nog wel gekeerd door keeper Calvin Raatsie maar de rebound was een eenvoudige prooi voor Rein Smit die het cadeautje dankbaar uitpakte;1-0.

Euforie in Velsen-Zuid

Diezelfde Rein Smit ( na een prachtige steekpass van debutant Giovanni), Jip Molenaar (kopbal) en Cas Dijkstra waren dichtbij een tweede goal maar misten net dat beetje rust, geluk en gogme. In de tweede helft voerde Jong Ajax de druk op maar kwam maar nauwelijks tot een schot omdat de defensie van de Witte Leeuwen weinig tot geen steken liet vallen. De bal ging weliswaar bij de Ajacieden kunstig van voet naar voet maar Ronald Koeman Jr beleefde toch een relatief rustige middag. Alleen Hlysson kwam nog een keer vrij voor hem en knalde nu over. Giovanni, Plet, van Velzen en Akoy waren allen nog dichtbij een treffer maar vonden of doelman Raatsie op hun weg of vuurden onzorgvuldig. Het laatste kwartier, inclusief zes minuten blessuretijd was het billenknijpen aan Telstar-kant. Andries Jonker meldde zich permanent  aan de zijlijn om zijn moegestreden spelers moed in te praten en van tips te voorzien.. Na het laatste fluitsignaal  was de blijdschap dan ook groot. Moegestreden, volledig uitgewoond maar uiterst voldaan werd de kleedkamer opgezocht voor wellicht een hele lange gelukzalige nazit.

Diep in het rood

Andries Jonker was natuurlijk bijzonder in zijn nopjes met de zwaar bevochten zege.’’ Inderdaad, het kwam vandaag uit onze tenen en onze spelers zaten conditioneel diep in het rood. Hulde daarvoor nadat we donderdag al ons zo prachtig hadden gemanifesteerd in Eindhoven tegen PSV. We waren toen leeg gespeeld en paar dagen later weer zo’n grote inspanning.  Vandaag lagen we periodes behoorlijk onder vuur maar creëerden veel meer kansen dan Jong Ajax. We combineren er vaak prachtig doorheen,’’ roemde de winnende coach die ook een speciale supporter er uit lichtte.’’ Haha, ja, die Jomanda staat gewoon op zijn leeftijd de hele wedstrijd buiten het stadion achter de goal op dat talud niet alleen ons te volgen maar ons ook nog eens aan te moedigen met die toeter van hem. Dat is toch geweldig? Deze zege hebben we er met zijn alleen uitgeperst en dat geeft het nodige vertrouwen naar de toekomst toe.’’

Hans Akkerman