Witte Leeuwen oogsten respect na bekernederlaag

Witte Leeuwen oogsten respect na bekernederlaag

Telstar stond voor een eervolle uitdaging en tevens voor een monsterklus. Een uitduel in de beker tegen lijstaanvoerder P.S.V. Hoe serieus zouden de Eindhovenaren het duel nemen? Immers, drie dagen later staat voor hen de competitiekraker tegen Ajax op de rol. Hoeveel basisspelers zouden rust worden gegund? Door de Afrika cup en geblesseerden aan beide kanten ontbraken aardig wat spelers op het appėl. Toch kwam PSV met een zeer representatief binnen de lijnen

Telstar had twee dagen eerder nog een speler op huurbasis vastgelegd. De 19-jarige Braziliaanse aanvaller van Jong Ajax met de roepnaam Giovanni (  Giovanni Manson Ribeiro) werd voor de rest van het seizoen gehuurd en maakte na rust zijn opwachting.

‘’ Je kan geschiedenis schrijven en ik weet dat mijn spelers bijzonder gemotiveerd zijn,’’ aldus Andries Jonker. ‘’ We waken voor onderschatting, dus focus is het sleutelwoord,‘’ waarschuwde vooraf enigszins voorzichtig en clichématig Roger Schmidt. In een sfeerloos, leeg stadion, inclusief waterkoud herfstachtig weer was het enige geluid: het gegalm en bijzonder hoorbare geschreeuw van spelers en technische staf.

Het was typerend  dat jarenlange PSV-watcher/ journalist Rik Elfrink na een half uur vertwijfeld  stamelde.’’ Dit mag toch niet? Het is beschamend dat Telstar de toon zet,’’ foeterde de plaatselijke journalist. Elfrink had het gelijk volledig aan zijn zijde. Telstar speelde een voortreffelijk eerste helft waarin het vooral in het eerste en derde kwart de toon aangaf met gedurfd combinatiespel op het middenveld waarop PSV nauwelijks grip kreeg. De openingsgoal na 18 minuten spelen was er een om in te lijsten. Sven van Doorm krulde een corner voor de goal, PSV-goalie Joël Drommel zat er weer eens volledig naast en natuurlijk was daar ” Őzgür ‘’Air’’ Aktas die met zijn hoofd de Witte Leeuwen op voorsprong bracht;0-1. Een tweede en misschien wel derde goal hing nadrukkelijk in de lucht en daarom was het zo zuur dat PSV met haar eerste geslaagde aanval de ploegen weer in evenwicht bracht. Thuisdebutant Joey Veerman stuurde Bruma de diepte in en de Portugees liet Yassine Zakir zijn hielen zien, passeerde Ronald Koeman Jr en scoorde 1-1. Telstar hield vervolgens makkelijk stand tot aan de rus, al verzuimde het toe te slaan.

In de rust greep de geschrokken Roger Schmidt meedogenloos in. Ritsu Doan en Cody Gakpo kwamen de gelederen versterken en dat betaalde zich uit. Beide invallers lieten zien over extra kwaliteiten te beschikken. Bij Telstar verdween het frisse en fruitige als sneeuw voor de zon. Zeker toen Joey Veerman op het uur met een droge knal randje strafschopgebied de Eindhovenaren op voorsprong zette;2-1 Het verzet was definitief gebroken en vrij eenvoudig speelde PSV daarna het duel uit. Maar vriend en vijand waren het roerend met elkaar eens: Telstar had zich een uur lang  voorbeeldig gepresenteerd en een voortreffelijke indruk achtergelaten zonder ook maar één keer de botte bijl te hanteren.

Andries Jonker toonde zich behoorlijk in zijn sas na afloop. Jonker:’’ Een uitstekende eerste helft waarin we misschien wel meer hadden moeten scoren. Lef getoond, geknokt en moed getoond. Na een uur was het op bij ons. We weten dat de helft van onze ploeg qua fysiek dan niet meer kan leveren. We hadden, zeker op basis van de eerste helft, geschiedenis kunnen schrijven vanavond maar ik ben trots op onze teamprestatie.’’

Door Hans Akkerman