Een herinnering aan de opening door de Koning van Zeesluis IJmuiden

Een herinnering aan de opening door de Koning van Zeesluis IJmuiden
Aangeleverd ©Topview Luchtfotografie

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 26 januari 2022 Zeesluis IJmuiden. Hiermee wordt de grootste zeesluis ter wereld in gebruik genomen. Ter gelegenheid hiervan laat de gemeente en Citymarketing Velsen een herinnering maken naar een ontwerp van de bekende striptekenaar Eric J. Coolen. Deze herinnering wordt ook de beloning voor de deelnemers aan de Vissenloop op zaterdag 21 mei.

De nieuwe, grotere zeesluis vervangt de Noordersluis uit. Zeesluis IJmuiden is 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De bouw van de zeesluis is in juli 2016 gestart en augustus 2021 afgerond. Daarna volgde een periode van oefenen en testen door alle partijen die met de zeesluis gaan werken zoals de bedienaars, de loodsen, de slepers en de vletterlieden.

Bij de opening van Zeesluis IJmuiden wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen. Het programma is online te volgen via www.openingzeesluisijmuiden.nl van 14:45 uur tot 15:30 uur.

In bijgaand geluidsfragment is het complete interview met Friso Huizinga te beluisteren dat is opgenomen voordat bekend werd dat de Koning de opening zou verrichten.