Dales over protestacties: “We gaan handhaven, maar respecteren behoefte aan protest”

Dales over protestacties: “We gaan handhaven, maar respecteren behoefte aan protest”
foto aangeleverd

Op vrijdagmiddag 14 januari heeft burgemeester Frank Dales een gesprek geïnitieerd met Velsense ondernemers die geraakt zijn door de coronamaatregelen. Bij het online gesprek waren zo’n 70 belanghebbenden aanwezig. Dales lichtte de te verwachten maatregelen toe die vrijdagavond zullen worden aangekondigd. Bovendien gaf hij de ondernemers een vooruitblik op de manier van handhaven op eventuele protestacties in het aanstaande weekend.

Bij het online gesprek waren zo’n 70 belanghebbenden aanwezig. Dales lichtte de te verwachten maatregelen toe die vrijdagavond zullen worden aangekondigd. Bovendien gaf hij de ondernemers een vooruitblik op de manier van handhaven op eventuele protestacties in het aanstaande weekend.

Grote aanleiding is het ontstaan van onrust bij (horeca)ondernemers, de sportsector en de culturele sector over de coronaregels. In het gesprek werd gehoor gegeven aan de zorgen van de Velsense ondernemers. “De rek is er uit,” klinkt het van alle kanten. Met name ondernemers uit de horeca en cultuursector maken zich zorgen hoe zij de komende tijd door gaan komen. De burgemeester toont zijn begrip en steun voor de zware lasten die zij moeten dragen.

Ondernemers door het hele land openen dit weekend hun deuren in een protestactie tegen de landelijke coronamaatregelen. Voornamelijk horecaondernemers doen hieraan mee. Ook in Velsen maakt men zich zorgen over hoe dat zal verlopen. Als reactie stelt de burgemeester voorop dat er gehandhaafd zal worden bij het overtreden van regels. “Als burgervader moet ik denken aan de veiligheid van al mijn inwoners.”

Maar Dales vraagt de deelnemende partijen bovenal om dit weekend oog te hebben voor de veiligheid. Denk aan de anderhalve meter, niet te veel mensen verzamelen op één plek en het dragen van mondkapjes. Dan, stelt de burgemeester, kunnen de consequenties beperkt blijven tot een waarschuwing. Dales: “Als er excessen plaatsvinden, zal er gewoon gehandhaafd worden.”