Telstar biedt Volendam reddingsboei

Telstar biedt Volendam reddingsboei

Op bezoek bij de koploper. Gelijk al een test van belang voor Telstar. Geen lange bustocht voor de kiezen maar een korte rit naar het vissersdorp aan de boorden van het IJsselmeer. Net als vorig seizoen, een wedstrijd zonder publiek. Die laatste keer een kansloze 2-0 nederlaag, dus kon Telstar revanche nemen voor de sportieve wegtrekker? Volendam voert de ranglijst aan met een uitgebalanceerde selectie. Een perfecte mix van jong talent en routine. Dit seizoen vallen alle puzzelstukjes in elkaar na een voorzichtige start. Met 18 competitiewedstrijden zonder nederlaag was Volendam natuurlijk de torenhoge favoriet zondagmiddag.

Telstar zat overigens niet stil in de korte winterstop en legde twee nieuwe spelers vast. Leidenaar Randy Wolters liet Griekenland achter zich en hapte toe en begon gelijk in de basis. Stanley Akoy kwam op amateurbasis over van Cambuur. Een waslijst aan blessures en twee spelers vanwege  ‘’medische redenen’’( Rein Smit en Roscello Vlijter) impliceerde dat Jonker behoorlijk moest puzzelen maar Tom Overtoom maakte na lange tijd zijn (geslaagde) rentree. Het plotselinge overlijden van Telstar-clubarts Marcel Reinders afgelopen donderdag kwam hard aan in Velsen-Zuid. Een indrukwekkende minuut stilte ging vooraf aan het duel.

Net zo indrukweekend was het eerste half uur waarin Telstar de gastheer alle hoeken van het veld liet zien maar verzuimde meer dan slechts één luttele treffer te produceren. Vooral wanneer Yassine Zakir en Sven van Doorm opkwamen en handig combineerden, hapte de Volendamse defensie amechtig naar lucht en wist niet hoe ze het hadden. Al na vijf minuten kopte wie anders dan Glynor Plet uit een corner ongehinderd 0-1 binnen en dat vormde gelijk de opmaat tot een tsunami aan kansen/mogelijkheden voor de Witte Leeuwen die om een aantal redenen niet werden verzilverd. Een katachtige reflex van Volendam-goalie  keeper Filip Stankovic, paar keer te gehaast en daardoor onzorgvuldig uithalen en zeker zeven (!) keer net even te weinig overzicht hebben in overtal situaties waardoor medespelers in zeer kansrijke posities over het hoofd werden gezien.

 Pas op het half uur kwam Volendam tot de eerste kansen. Een acrobatische omhaal van de Italiaan Oristanio werd door Ronald Koeman Jr, sterk op dreef, nog over de lat getikt maar uit de daarop volgende corner kopte centraal verdediger Mike Eerdhuijzen ongehinderd (?) raak;1-1. Een paar minuten later liet Siebe Vandermeulen zich kinderlijk eenvoudig en klungelig wegzetten door topscorer Robert Mühren die vervolgens Őzgür Aktas handig uitkapte en de bal door de benen van Koeman in de verre hoek deponeerde; 2-1. Dus geen 0-2 of zelfs 0-3 of 0-4 maar met een 2-1 achterstand de rust in. Pijnlijk!

Na de pauze werd het spel er niet beter op, zeker door veel wissels aan beide kanten maar verveelde toch geen moment. Volendam koesterde balbezit en liet nog aardig wat schietkansen onbenut maar kroop een kwartier voor tijd door het oog van de naald toen Glynor Plet ongehinderd van dichtbij de hoek voor het uitzoeken had maar zijn niet al te harde inzet van de doellijn getrapt zag worden door Denso Kasius. De opluchting aan Volendamse kant na afloop was groot en zichtbaar en Telstar liet een uitgelezen kans  liggen om de koploper pijn te doen maar het vertoonde spel, zeker voor rust, moet toch het nodige vertrouwen genereren. Op een (zon)dag dat twee wedstrijden in de KKD door Corona een paar uur voor aanvang moesten worden uitgesteld.

Door Hans Akkerman