Opvallend probleem voor uitkijkpost: geen uitzicht meer door groeiend duin

Opvallend probleem voor uitkijkpost: geen uitzicht meer door groeiend duin

De berg kwam volgens een gevleugelde zegswijze niet naar Mohammed, maar voor de Reddingsbrigade van IJmuiden is het een ander verhaal. Voor Reddingspost De Waecker in IJmuiden heeft zich in het duin inmiddels zo’n grote bult gevormd dat de brigade een groot deel van het strand niet meer kan zien. Die bult weghalen gaat niet zo gemakkelijk: omdat het duin Natura2000-gebied is, kost zo’n operatie 400.000 euro.  

Een gebrek aan goed overzicht is natuurlijk funest voor een reddingsbrigade. De bult groeit elk jaar bijna een meter, zegt Kees Buis van de Reddingsbrigade IJmuiden. Vanaf 2014 zag hij het aankomen, zegt hij, en inmiddels is de heuvel zo hoog dat de uitkijkpost geen uitzicht meer heeft.

Buis: “De helft van ons gebied aan de zuidkant kunnen we niet meer zien. En dat zijn wel de zones waar ook in het voor- en najaar veel watersporters hebben, zoals kitesurfers en windsurfers.”

Dat gebrek aan zicht maakt het (vrijwilligers)werk van de brigade niet makkelijker, zegt Buis: “We willen altijd vroeg bij problemen zijn. Als een kitesurfer zijn kite niet meer omhoog krijgt, willen we meteen een boot sturen, zodat die niet te lang in het water ligt.”

En dat gaat moeilijk als het werk vanaf het strand en de zee gedaan moet worden, in plaats van vanuit de post. Buis: “Daardoor lopen we altijd achter de feiten aan. We zijn wel aanwezig, maar hebben veel minder totaaloverzicht.”

Natura2000-gebied
Nu denken de reddingsbrigade en de gemeente na over een oplossing. Die bult weggraven is niet zo gemakkelijk gedaan als gezegd. Omdat het duin Natura2000-gebied is, kost het vier ton. Burgemeester Frank Dales: “Alles dat daar aan natuur is, moet je allemaal op dezelfde manier op een nieuwe plek neerzetten.”

Bovendien: de bult groeit naar verwachting daarna langzaam weer terug. “We gaan geen vier ton uitgeven, als we hetzelfde probleem over een paar jaar weer hebben.”

Toch ziet de burgemeester graag in mei al een oplossing voor het probleem. Hij legt de bal wel eerst bij de reddingsbrigade. “We hebben hun gevraagd met goede praktijkoplossingen te komen”, zegt hij. En dat doet hij niet om werk af te schuiven van de gemeente op de brigade, integendeel.

“Ik wil waken voor de oude valkuil dat wij als gemeente met een oplossing komen die helemaal niet praktisch is”, zegt Dales. “Dan hebben we echt een afgang gecreëerd met elkaar. Ik ben natuurlijk niet degene die daar mensenlevens moet redden.”

De relatie tussen de gemeente en de Reddingsbrigade was niet altijd even goed, geeft Dales toe. Hij steekt de hand daarvoor  in eigen boezem: “We hebben als gemeente de Reddingsbrigade niet altijd op de juiste waarde geschat.”

Luisteren
“Eerder dit jaar hebben we die relatie met elkaar aangehaald en juist daarom wil ik eerst luisteren naar hun verzoeken, voordat wij al zeggen: ‘dit kan wel en dat niet'”, aldus de burgemeester.

Reddingsbrigadier Kees Buis en de burgemeester verwachten wel dat er een oplossing komt. “Op het strand is de ruimte misschien beperkt”, zegt Buis, “maar misschien kunnen we in het duin tussen ons en Paviljoen Noordzee iets neerzetten.”

Dit bericht en de video zijn in samenwerking tussen NH Nieuws en RTV Seaport tot stand gekomen.