Verruiming Starterslening ter discussie in gemeenteraad

Verruiming Starterslening ter discussie in gemeenteraad

De Starterslening werd vorige week besproken tijdens een raadssessie van de gemeente Velsen. Via deze lening is het vanaf 2014 mogelijk voor starters om bij de gemeente een lening voor een nieuwbouwwoning in IJmuiden aan te vragen. Er is in de afgelopen jaren echter weinig gebruik van gemaakt van deze lening. Met daarnaast ook de hoge druk op de woningmarkt, overweegt de gemeenteraad om de voorwaarden van de lening te verruimen zodat de lening ook voor bestaande bouw in heel Velsen geldt. Een starter zou dan in aanmerking komen bij een koopsom onder de €335.000,- .

In de raadszaal kwamen er variërende vragen rondom deze verruiming. Zo ontstond de discussie of het een verantwoordelijke keuze is om starters een ruimere lening te verstrekken. Meerdere raadsleden vrezen voor de gevolgen van de ruimere lening, en uitten hun zorgen over het ontstaan van grotere betalingsproblemen. Raadslid Sander Smeets van D66 Velsen vraagt zich af, “Gaan we dan als zware schuldeiser achter mensen aan die het al zwaar hebben?”

Daarnaast werd er door de VVD afgevraagd welke mensen in aanmerking komen voor de Starterslening. Het is volgens hen niet de bedoeling dat iedereen dit geld kan aanvragen. Floor Bal stelde daarom aan voor om bij de raadsvergadering met een amendement te komen die dicteert dat alleen Velsenaren de lening mogen aanvragen.

Het onderwerp staat deze week geagendeerd in de raadsvergadering van 23 december. Als de raadsleden het besluitrijp vinden, kan er een definitieve keuze over gemaakt worden. De verschillende partijen kunnen voor die tijd nog aangeven als ze wat informatie missen.

In onderstaande video wordt de Starterslening uitgelegd door lokale makelaar Reinout van Waalwijk van Doorn, en wordt er een samenvatting gegeven van de discussie die in de raadsvergadering ontstaan is.