Demonstratie Defend-groepen in IJmuiden

Demonstratie Defend-groepen in IJmuiden
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Vandaag om 16.00 vond er op Plein 1945 een onaangekondigde demonstratie plaats van meerdere Defend-groepen. Burgemeester Dales gaf een noodverordening uit.

Online werd vandaag gespeculeerd over verschillende acties vanuit deze groepen. In eerste instantie was er bekend gemaakt dat zij naar het Mediapark in Hilversum zouden gaan waarna direct groot is opgeschaald door politie en veiligheidsdiensten. Uiteindelijk volgde er een bericht van de Defend-groepen via verschillende social media dat zij naar IJmuiden trokken om daar om 16.00 op Plein 1945 te verzamelen. De oproep is flink gedeeld waarna een onbekend aantal personen verzamelden op het Plein. Op de trappen van het gemeentehuis hielden verschillende Defend-groepen een toespraak die door de toegestroomde menigte aanschouwd werden. Niet lang na deze speeches rukte de politie in grote getalen uit, dit resulteerde erin dat het gros van de mensen het plein rustig verliet. Met politie- en ME bussen sloten zij het plein bijna hermetisch af en lieten agenten te voet een grote groep gecontroleerd het plein verlaten.

Een kleinere groep verplaatste zich verspreid via de Kalverstraat richting Marktplein waar zij zich weer verzamelden. Op beelden van verschillende livestreams is te zien dat de politie in grote getalen aanwezig was.

Aan het begin van de avond zijn de demonstranten rustig vertrokken. Tot dusver is niet bekend of er demonstranten aangehouden zijn.

Live verslag Demo
%d bloggers liken dit: