Nederlandse grenscontroles aan kust nog niet verscherpt na dodelijk bootongeluk

Nederlandse grenscontroles aan kust nog niet verscherpt na dodelijk bootongeluk
© Kustwacht

Na het dodelijke bootongeluk vorige week in het Kanaal bij Calais zal Nederland de kustgrenscontroles nog niet verscherpen. Frankrijk en België doen dat wel. Dat is het resultaat van een spoedoverleg van dit weekend tussen die drie landen, Duitsland, de Europese Commissie, Frontex en Europol. Bij het bootongeluk kwamen zeker 27 migranten om. “Het probleem in Nederland is nu niet van eenzelfde schaal als in Frankrijk.”

De Kustwacht van IJmuiden en de rest van Nederland zullen voorlopig dus niet meer boten inzetten. “We hebben daar nog geen opdracht toe gekregen”, zegt een woordvoerder. “We blijven het voorlopig doen met onze reguliere inzet.”

Tijdens het overleg van afgelopen weekend heeft het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex zijn diensten aangeboden aan Frankrijk, België en Nederland. Vanaf vandaag zou de dienst een extra vliegtuig langs de kustlijn van de drie landen laten vliegen, meldde de NOS zondag.

‘Wel waakzaam’
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Nederland verder geen hulp van Frontex gevraagd.

“Hoewel er in de afgelopen maanden ook in Nederland enkele succesvolle interventies zijn gedaan bij pleziervaart door een samenwerking van de Marechaussee en de Kustwacht voor de Nederlandse kust, heeft Nederland niet om extra assistentie verzocht. Maar Nederland blijft wel waakzaam op de ontwikkelingen.”

Verder overleg is dan ook zonder Nederland: “Frontex is momenteel samen met Frankrijk en België aan het onderzoeken hoe de hulp aan hen eruit zal gaan zien”, aldus de woordvoerder.

Zelfgemaakt vlot
Ook voor de kust van Nederland worden soms migranten aangetroffen. In 2019 trof een KNRM-reddingsboot een vluchteling aan op een zelfgemaakt vlot toen die van IJmuiden naar Engeland wilde varen.

Recenter, afgelopen juni en september, onderschepte de kustwacht twee keer een zeilboot met rond de twintig Albanezen die vanuit Zeeland op weg waren naar Engeland. En vorig jaar pakte de Marechaussee ook al een Amsterdammer op die rond Den Helder voer met zes Albanezen aan boord.

Bericht door mediapartner NH Nieuws

%d bloggers liken dit: