Voor een burlend hert is de liefde van korte duur

Voor een burlend hert is de liefde van korte duur
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Elk jaar is begin oktober de bronsperiode van herten in volle gang. De herten (mannetjes) en de hindes (vrouwtjes) zijn dan heel alert. De herten maken een bronskuil, en besproeien deze en zichzelf met urine. Voor de ochtendschemering wachten zij in de kuil op de komst van de hindes. Heftige gevechten met andere herten is hieraan vooraf gegaan. Het sterkste hert mag namelijk de hindes dekken. Als dit achter de rug is verlaat het hert na ongeveer drie weken de roedel hindes.

Boswachter Michael Baars tijdens een live radio-interview er alles over. In bijgaand geluidsfragment is het volledige interview te beluisteren en is het geluid van een burlend hert te horen.