GGD rapport behandeld in raadssessie gemeenteraad Velsen, inwoners Velsen-Noord reageren

GGD rapport behandeld in raadssessie gemeenteraad Velsen, inwoners Velsen-Noord reageren

Tijdens de raadssessie van 7 oktober 2021 vergaderde de gemeenteraad Velsen over de totstandkoming van het GGD rapport wat in juni 2020 uit kwam. Over het rapport is ophef ontstaan wegens het verwijderen van de naam TATA Steel. Maar ook de gemeente Velsen blijkt inhoudelijke suggesties te hebben gedaan. Naast deze discussie kwam ook het grotere gezondheidsprobleem aan bod in de vergadering. In het kader van de sessievergadering vroegen wij inwoners van Velsen-Noord hoe zij zich voelen over de resultaten van het rapport en of zij zich zorgen maken.

Vorig jaar juni deelde de GGD een rapport over kankerincidentie in de regio Kennemerland. In het rapport kwam naar boven dat longkanker en huidkanker bij inwoners in de regio Haarlem en IJmond verhoogd voorkomen.

Op donderdag 7 oktober vergaderde de gemeenteraad van Velsen over de totstandkoming van het rapport. Daarbij werd vooral gefocust op transparantie en de invloed die de gemeente heeft gehad op de inhoud ervan. Hoewel er vorig jaar gesteld werd dat er geen invloed was uitgeoefend op de inhoud, is er later bekend geworden dat er inhoudelijke punten zijn doorgegeven op de aanbevelingsbrief. Dit is bekend geworden via het Noordhollands Dagblad, dat via de Wet Openbaar Bestuur documenten opvroeg die het tegendeel bewezen.

Bekijk hier de terugblik en discussie met raadsleden Marianne Vos en Sander Smeets.

Naast deze discussie, werd er in de sessie ook aandacht gevraagd voor het onderliggende probleem, namelijk de gezondheidskwestie en de aanpak van TATA Steel. In het kader van de sessievergadering vroegen wij inwoners van Velsen-Noord hoe zij zich voelen over de resultaten van het rapport en of zij zich zorgen maken.

Bekijk hier de reactie van inwoners van Velsen-Noord.