Louis  kwam, zag en overwon

Louis  kwam, zag en overwon
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Alles stond vrijdag in Velsen-Zuid in het teken van ‘’ onze nationale knuffelbeer’’ Louis van Gaal die eenmalig  plaatsnam in de dug-out bij Telstar. Vrijdag deed Louis van Gaal Velsen-Zuid aan voor een eenmalig optreden op de bank, met als assistent René van der Spek, de prijswinnaar voor o.a. de stichting ‘’ Spieren voor Spieren’’ . Ruim 21.000 loten a Euro 2,63  gingen over de toonbank. Kon van Gaal de Witte Leeuwen opnieuw naar succes dirigeren? Voor Louis van Gaal was het ook de avond zijn oude pupil bij AZ Maarten Martens weer eens de hand te schudden. De Belg heeft sinds dit seizoen de technische leiding in handen bij koploper Jong AZ.

“ Maarten cijferde zich in het kampioensjaar bij AZ volledig weg en dankzij hem werden we kampioen. Hij had een dubbelfunctie hangend op links bij ons want hij moest onze spits Mounir El Hamdaoui nog wel eens ontlasten. Een bescheiden jongen in die tijd en ik vind het leuk hem weer te ontmoeten,’’ roemde de bondscoach vooraf.

Zowel Glynor Plet als Rashaan Fernandes waren twijfelgevallen maar  konden starten en dat betaalde zich al snel uit. Telstar kwam furieus uit de startblokken en gunde Jong AZ niets. Zeker het eerste half uur, want met name Yassine Zakir vond regelmatig met lepe steekpasses en strakke voorzetten medespelers die het veldoverwicht helaas niet konden uitdrukken in kansen of goals. Alleen toen Siebe Vandermeulen  na een minuut of 10 met een mooie pass Rashaan Fernandes wegstuurde, die handig langs zijn tegenstanders glipte en met zijn lage voorzet wie anders dan Glynor Plet vond die beheerst afrondde;1-0.’’ Hulde voor Glynor en dat op zijn 34 jarige leeftijd. Knap hoor,’’ roemde van Gaal later. Jong AZ volhardde in matig spel en was al lang blij dat ze de 1e helft nog redelijk ongeschonden doorkwamen zonder ook maar een keer op doel te hebben geschoten.

Na rust ebde het frisse aanvalsspel van Telstar weg. AZ kreeg de overhand maar volhardde in voorspelbaar, steriel, zaalvoetbalachtig spel. Veel korte, ragfijne combinaties maar geen penetratie in de zestien. Invaller Gyliano van Velzen miste nog vlak voor tijd een dot van een kans op 2-0 toen hij volledig over de bal heen maaide. Jong AZ rook na die gemiste kans bloed, gooide na die misser alles op alles maar ontbeerde gogme en schotkracht. Het laatste fluitsignaal werd door 2832 wild enthousiaste fans  gevierd als ware het een behaalde periodetitel. Er volgde een heuse ereronde waar ook Louis van Gaal  spontaan aan meedeed. 

Jong AZ-verantwoordelijke Maarten Martens sprak na afloop nauwelijks over zijn eigen team maar complimenteerde Telstar met de zege.’’ Mooi om te zien wat hier deze week allemaal gebeurde. Ik baal van de nederlaag maar we zullen verder moeten,’’ concludeerde de jonge oefenmeester zuinigjes. Louis van Gaal was natuurlijk in zijn nopjes met de overwinning.’’ Goed begonnen de eerste 30 minuten. We speelden totale pressing en dat kostte veel energie, vandaar die drie krampgevallen bij ons na rust. Ik spreek van een verdiende overwinning, gezien het aantal kansen en hoop dat Andries en het team hiervan een boost krijgt en voor alle duidelijkheid: dit was een eenmalig optreden van mij voor de club, voor Andries en voor ons goede doel,’’ stelde de man die tijdens de persconferentie van buiten zijn naam hoorde scanderen door jonge fans. Toen hij uiteindelijk naar huis wilde gaan, werd hij er toch nog even aan herinnert dat boven in de businessruimte op hem werd gerekend. 

Met een glimlach die boekdelen sprak, liet hij zich gewillig mee naar boven voeren. Vooraf met veel jonge fans al op de foto en boven kon hij zijn oprechte charmeoffensief kracht bijzetten Zijn avond kon niet meer stuk en Telstar kreeg alles waar het op had gehoopt: volle tribunes, fel meelevende supporters, een mooie opbrengst voor de goede doelen en…… een overwinning op de koploper. Oh ja, zijn visie vatte  de bondscoach ook nog even kort samen: spelers helpen op een directe manier van communiceren die soms even wat tijd vergt bij zijn spelers met een heilig doel: alles voor het teambelang. Hij werd in Velsen-Zuid wat dat betreft op zijn wenken bediend gisteravond.

Hans Akkerman