Provinciale plannen in binnenduinrand Santpoort zijn dreiging voor agrarische bedrijven

Provinciale plannen in binnenduinrand Santpoort zijn dreiging voor agrarische bedrijven
RTV Seaport / Ton van Steijn

Het Provinciebestuur Noord-Holland wil een gebied in de binnenduinrand van Zuid-Kennemerland veranderen in vochtig hooiland. Hofstede de Kruidberg in Santpoort-Noord van René Rutte ligt in dit specifieke gebied. Als deze verandering doorgaat, betekent dit het einde van het bedrijf van Rutte. Samen met andere agrarische bedrijven is er een petitie gestart om het agrarische karakter van het gebied te behouden via onsboerendorp.nl

Voor het jaar 2027 wil de provincie Noord-Holland 5600 hectare extra natuurgebied hebben ingericht in Noord-Holland. In Zuid-Kennemerland gaat het om 258 hectare in de binnenduinrand, het overgangsgebied van duinen naar achterland. Het gebied loopt vanaf Vogelenzang tot aan het kanaal in IJmuiden.

In dit gebied liggen verschillende agrarische bedrijven, waaronder Hofstede de Kruidberg, Boerderij Westerhoeve en Hoeve Duin en Kruidberg. De transitie zou het einde betekenen voor deze bedrijven. René Rutte van Hofstede de Kruidberg reageert “[De doelstelling] snap ik ook wel. Maar als het bij ons op het weiland gebeurt, gaat er ook veel waarde verloren. Dat willen wij niet laten gebeuren.”

René hecht met name veel waarde aan de historische positie van het gebied in Santpoort. “Op het terrein lopen al zo’n 400 jaar koeien en paarden en moestuinen rondom dat gebied. Het hoort bij het karakter van Santpoort. Maar als het aan de provincie ligt, gaat dat verdwijnen.” Om het agrarische karakter te behouden, is een petitie gestart die te vinden is op onsboerendorp.nl. De petitie is al bijna 4.000 keer getekend.

Het volledige interview met René Rutte luister je terug in bijgaand geluidsfragment.