Pers trekt massaal uit voor Louis van Gaal

Pers trekt massaal uit voor Louis van Gaal
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Nee, we waren niet bij  Barcelona, Real Madrid of Bayern München waar elke dag, dus ook na elke training, een heuse persconferentie wordt gehouden. De vele, concurrerende kranten moeten daar vol namelijk, elke dag  weer met nieuws en non-nieuws. Woensdag was Velsen-Zuid het decor van een vraag & antwoordspel want Louis van Gaal, samen met de staf van Telstar, verzorgde een woensdagochtend training, voorafgaand aan zijn optreden bij Telstar-Jong AZ van a.s. vrijdag.

Louis van Gaal nam zijn eenmalige, aangenomen klus, voor zijn ambassadeurschap van de stichting Spieren  voor Spieren,  serieus op en liet, zoals we van hem gewend zijn, ook hier niets aan het toeval over. Een TV- zender zond de training zelfs live uit en talloze cameraploegen waren aanwezig. Daarnaast waren veel landelijke kranten, de N.O.S. en ook voetbalweekblad VI uitgerukt. Het kon niet op. Ook bijna 200 fans kwamen langs en genoten zichtbaar met volle teugen.

Over de training

‘’ Ik heb de spelers voorgehouden dat ze zich altijd kunnen verbeteren en dat het teambelang altijd  boven het individuele belang uitgaat. Ik heb de spelers verbeterpunten aangereikt, momenten van vijf wedstrijdanalyses bekeken, dus ik kan mij een beetje inleven wat we kunnen verwachten. Zeker verdedigend want dat moet beter qua druk zetten. Ik zag veel enthousiasme en goede wil maar er ging ook aardig wat mis. Logisch, want dit is niet het nationale team maar de jongens waren leergierig en enthousiast.’’

Over het verzoek

“ Ik was akkoord gegaan en verder heeft Pieter de Waard het met mijn vrouw geregeld want zij beheert mijn agenda. Hulde, want Pieter en Truus hadden een klik en zij was onder de indruk van Pieter zijn dadendrang en enthousiasme. Ik ga hier geen gewoonte van maken, dit doe ik ook voor Andries Jonker en voor mijn oude club. ’’

Over de timing

‘’Qua timing kwam het prima uit want ik was even in Nederland, was nog geen bondscoach en de uitdaging kwam precies op het goede moment want ik woon natuurlijk in Portugal. Het doel sprak mij aan en samen met jonge mensen iets neerzetten, al is het maar voor 1 training en 1 duel vond ik  aanlokkelijk. Een uitdaging! Nu ben ik dus bondscoach maar geen haar op mijn hoofd om dan de boel af te blazen. Beloofd is beloofd en een  afspraak kom ik altijd na.’’

Over zijn periode bij Telstar

‘’ Telstar huurde mij toen van Antwerp, ik kwam pas halverwege het seizoen en was niet fit. Ik had het conditioneel  laten versloffen. Daarnaast had ik ook nog mijn baan als gymnastiekleraar. We degradeerden kansloos uit de eredivisie maar in veel duels was het net niet. Steeds maar met een doelpunt verschil verliezen en voorin scoorden we veel te weinig. Grappig om te zien dat na zoveel jaar het stadion weinig verandering heeft ondergaan. Met weemoed denk ik dan terug aan de saté van Leen Otte, legendarisch!’’

Over het duel met Jong AZ:

‘’ Telstar heeft de laagste begroting van de eerste divisie en neemt het vrijdag op tegen lijstaanvoerder Jong AZ. We gaan voor de winst. Andries en ik delen dezelfde visie. Hij hield en houdt mij scherp en is verantwoordelijk voor de opstelling. Ik heb er reuze zin in. Mijn eenmalige assistent Rene van der Spek (een Haarlemse prijswinnaar/hockeyvader) neemt veel positieve energie mee, we gaan er vrijdag hopelijk iets moois van maken. Er zijn nog een paar honderd kaarten beschikbaar maar die moeten vandaag (woensdag) worden besteld, anders kan het helaas niet meer. ’’

Door Hans Akkerman