Baanwielrenner Matthijs Büchli pakt olympisch goud op teamsprint

Baanwielrenner Matthijs Büchli pakt olympisch goud op teamsprint
Huldiging Büchli 2016 Foto: RTV Seaport / Ron Pichel

De Nederlandse baanwielrenners hebben olympisch goud gewonnen op de teamsprint. Zonder Matthijs Büchli snelden de equipe in de finale naar een nieuw olympisch record van 41,369 seconden. De Santpoorter reed de openingsrit en mag daardoor wel het goud in ontvangst nemen.

Bericht door mediapartner NH Nieuws

In de finale was Nederland veel te sterk voor Groot-Brittannië. De Britten konden in de openingsronde volgen, maar daarna viel de ploeg uit elkaar. Nederland reed daardoor soeverein naar de olympische titel.

Büchli deed voor Nederland de kwalificatie (42,142), maar de renner werd in de series en de finale vervangen door Jeffrey Hoogland. Openingsrijder Roy van den Berg en Harrie Lavreysen reden alle wedstrijden voor Nederland. In de series reed Nederland tegen Polen naar de snelste tijd (41,431) en verzekerde zich daarmee voor de strijd om het goud.

Bekijk hieronder de gouden race van de sprinters!

Zoals afgesproken zat het teamsprinttoernooi er voor Büchli op na de kwalificatie. Toch heeft hij nog wel een strijd gevoerd om op het podium te mogen staan. “Ik heb er twintig minuten tegenaan lopen schoppen, maar het is een UCI-regel: als je de finale niet rijdt, mag je niet op het podium. Als ik er toch was opgegaan, was ik misschien uit de uitslag gehaald”, zegt hij tegen de NOS. Een gouden medaille heeft hij wel om zijn nek hangen. “Het moet maar, ik ben blij man.”

Op de Olympische Spelen van 2016 won Büchli zilver op de keirin. Later deze week zal hij opnieuw op de keirin in actie komen.